IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическото Kia Niro се оказа със сгрешен пробег

Пропускът е на външна агенция, оценявала модела по нов метод

Електрическото Kia Niro се оказа със сгрешен пробег

Агенцията, издаваща сертификати на автомобилите по нови цикъл за разход на гориво и вредни емисии (WLTP), е повишила максималния пробег на електрическото Kia e-Niro заради грешка при измерването, съобщава Autocar.

Електрическото Kia Niro се оказа със сгрешен пробег

По информация на изданието, корейският производител само е открил грешката и е съобщил за нея. Оказва се, че външната компания, провеждаща тестовете, е избрала грешен метод за изследване. Заради него Kia e-Niro е преминал повече време в града, което е намалила скоростта на електромобила и съответно е свалил разхода на енергия.

По-рано беше обявено, че машината може да измине 310 км с едно зареждане при версията с батерии с капацитет 32,2 кВт/ч и 474 км при тези с 64 кВт/ч. Новите показатели са съответно 288 и 453 км.

След откриване на грешката от Kia са се свързали с клиентите, които вече са си поръчали електромобила и са ги уведомили за промяната, като са обяснили защо се е стигнало до нея. Остава обаче въпросът дали грешният метод е използван и при изпитания на Hyundai Kona, който използва същото задвижване.

Силовият агрегат на Kia e-Niro се състои от електромотор с мощност 204 или 135 к.с. Кросоувърът ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,8 секунди. Батерията с капацитет 64 кВт/ч може да се зареди до 80% за 54 минути.

Снимка: Kia

Тагове: kia wltp e-niro
0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Киа-та е грозна, наистина, Коната - малко по-става.Мен ме топли фактът, че Бйорн Ниланд успя да мине 500 км при 90 км/ч с Кона-та, и то в Норвегия (вярно, преди зимата, ама там топло почти не става)... Ама нито съм си я поръчвал, нито съм тръгнал да го правя, така че не ме топли толкова - по-скоро се кефя, че кола с не чак толкова голяма батерия може да мине такова разстояние... Хюндайчетата може да са гадни, пластмасови и всичко друго, ама са им бая ефективни електричките...
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    КИА-к не може да разбере термина "истинска кола", понеже любимата му марка още е на ниво "като истинска". Любовта на бакшиша.
  • #2
    4 rate up comment 17 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Изглежда много добре, ако не бяха направили тостер, а истинска кола щеше да е разбивач!
  • #1
    17 rate up comment 5 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Ха! Написали са, че минава 200км пък той минавал цели 500?Ааааааа, извинете, било обратното :)Имам колега с Хюндай хибрид. И там са се объркали, пише разход 3-4, а той 7.