IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият електромобил на Mazda няма да прилича на хладилник

Японците ще бъдат готови със сериен модел на ток през 2020 г.

Първият електромобил на Mazda няма да прилича на хладилник

Компанията Mada ще представи своя първи сериен електромобил през 2020 г., като той ще бъде напълно самостоятелна разработка на марката, а не резултат от кооперация с Toyota. Това разкри пред Autocar новият главен дизайнер на европейското подразделение на компанията – Джо Стенюит.

Първият електромобил на Mazda няма да прилича на хладилник

През август тази година Mazda и Toyota обявиха, че създават алианс, като ще си обменят акции. Целта е съвместната разработка и производство на електромобили и безпилотни превозни средства. Първите резултати от това сътрудничество трябва да бъдат представи съвсем скоро, но въпреки това Mazda работи и върху изцяло собствен модел на ток.

„Нашата кола ще много ефектна, като на 100% ще отговаря на Kodo - дизайнерската философия на Mazda. Ние не искаме да произвеждаме електромобил, който ще прилича на хладилник – нещо, което правят много други производители”, коментира Стенюит.

Първият електромобил на Mazda няма да прилича на хладилник

Засега се пази в тайна какъв ще е бъдещият първи електромобил на Mazda. Според някои сведения, това ще е купеобразен седан в стила на концепта Mazda Vision Coupe (на снимката). Тази машина ще стане пряк конкурент на американската Теsla Model S, но далеч по-целесъобразно е това да бъде кросоувър на ток, тъй като търсене на подобни коли расте непрекъснато.

Първият електромобил на Mazda няма да прилича на хладилник

Впрочем, Mazda вече повече от 10 години работи над електрически агрегати. През 2012 г. компанията представи 100 електрически хечбека Demio (на последната снимка) за японския пазар, като те бяха изградени на базата на модела Mazda2. Колите бяха пуснати на лизинг, за да може компанията да получи обратно мнение от клиентите, след което Demio беше превърнат в хибрид с 0,33-литров роторен двигател.

Снимки: Mazda

Тагове: mazda
0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Цар Навуходоносор ( преди 5 години )
    Очаквания - 1-ва снимка, реалност - 2ра снимка.
  • #10
    3 rate up comment 7 rate down comment
    mir ( преди 5 години )
    Тая кола на снимката е блъскана от лявата страба при паркинг
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    adaf ( преди 5 години )
    Е като ще е електрически каква е таа радиаторна решетка отпред.....да сложат и 4 ауспуха :))))
  • #8
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Мазда в началото на 2018: Електрическите коли не са ни в плановете. Смятаме, че от ДВГ може да се извлезе още много.Мазда в края на 2018: Първата ни електрическа кола ще е готова 2020.Тази фурнаджийска лопата, както и тазседмичната обява, че оставят старата двигателн гама в новата Мазда 3 говори, че нещата със Skyactive X не са им се получили така, както са си мислели...което въобще не е изненада.
  • #7
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За съжаление, всичко друго, освен дизайна, е под всякаква критика.
  • #6
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Единствените японци които заслужават респект заради дизайна си.Другите са.... Както самите японци казват - хладилници хаха.Никога не съм разбирал мазохизма на феновете им,да даваш луди пари и да караш леген...
  • #5
    2 rate up comment 19 rate down comment
    васо ( преди 5 години )
    Ръждивият нужник на снимката е взел първа награда за дизайн на автосалона в исламабад, пакистан в раздел кутии за обувки
  • #4
    5 rate up comment 12 rate down comment
    abc ( преди 5 години )
    Ето примерно, предния капак стърчи най-напред от автомобила, като гилотина за пешеходци е. Едва ли ще го пуснат така реално, ще имат проблеми с EURO NCAP.
  • #3
    20 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 5 години )
    Ок, страхотен дизайн. Обаче дали наистина ще пуснат такъв електромобил с тази страхотна спортна и агресивна форма?....
  • #2
    7 rate up comment 23 rate down comment
    112 ( преди 5 години )
    Втората снимка е от бъдещ модел, научи се да броиш...