IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-доброто зимно шофиране през 60-те (ВИДЕО)

Холандски пилот първи популяризира важните умения за водачите

По-доброто зимно шофиране през 60-те (ВИДЕО)

Зимата и снегът са вече факт и шофирането отново се превръща в предизвикателство, не само в България, където големият дебат винаги е свързан със зимните гуми, а не толкова с уменията на водачите.

В Европа подобна дискусия е вървяла в началото на 60-те години, когато зимните гуми са съществували само при търговците на Nokian в родната им Финландия, а развитието на гумите за сняг с шипове е било в начален стадий. Същото важи и за задвижването 4х4, което днес се смята за основно оръжие за по-добра проходимост през зимата. Което означава, че шофьорите от началото на 60-те години не са имали много козове в битката със зимата и заснежените пътища.

По-доброто зимно шофиране през 60-те (ВИДЕО)

Но пък холандският пилот Роб Слотемакер с помощта на един Triumph TR3 започва обучителна кампания във Великобритания какво трябва да прави един шофьор, когато попадне на лед, сняг и т.н.

Опитът на Роб, който от края на 50-те години участва редовно в „24-те часа на Льо Ман”, „1000 километра на „Нюрбургринг” на Северната дъга и „Тарга Флорио”, а освен това има и един старт във Формула 1, го среща с всякакви ситуации и има какво да покаже на тези, които искат да притежават повече контрол върху колата в трудни условия.

Роб открива първата си школа за шофиране в екстремни условия в Холандия през 1956 година и тя съществува и до днес. 4 години по-късно Слотемакер открива и първата си школа във Великобритания, където на един постоянно мокър участък, той се опитва да научи местните водачи да не натискат спирачката, когато колата им тръгне да се завърта, а как да си върнат контрола над автомобила. Все пак, първата ABS система ще се появи след над 10 години.

Заради опита си Слотемакер е избран да участва във филма на Стив Маккуин от 1971 година „Льо Ман”, където участва в някои от най-трудните сцени.

Роб загива през 1979 година на пистата „Зандвоорт”, след като неговия Chevrolet Camaro се завърта на маслено петно на трасето, излита от пистата и се удря в друг автомобил.


 

 

0 от 500