IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Федералните власти разследват Hyundai и Kia в САЩ

Двата корейски производителя са заплашени от глоби, ако се докаже вината им

Федералните власти разследват Hyundai и Kia в САЩ

Корейските производители Hyundai и Kia са изтеглили в сервизите си над 1 млн. автомобила заради дефект в двигателя, който може да доведе до запалване. Властите в САЩ обаче са започнали федерално разследване, което трябва да установи дали двете компании са взели всички мерки за разрешаване на проблема, съобщава Reuters.

Властите в САЩ разследват Hyundai и Kia

Според информациите, разследването се води от прокуратурата в Ню Йорк. От Министерството на правосъдието на САЩ отказаха всякакъв коментар, като обявиха, че обикновено нито се потвърждава, нито се отрича подобна процедура. Двата корейския производителя също не коментират проверката на властите.

Проблемът е с двигателя на Theta II, който се поставя и на някои модели на Kia. В разследването се е включила и Националната администрация по безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), откъдето обявиха, че продължават да получават съобщения за запалили се автомобили с проблемния мотор. Източникът на Reuters твърди, че Hyundai и Kia могат да бъдат принудени да платят сериозни глоби, ако се докаже, че не са взели всички мерки в случая.

Цялата история започва още през 2015 г., когато Hyundai изтегля 470 000 автомобила, оборудвани с двигателя Theta II. Тогава се оказа, че проблемът засяга повече коли на марката, като в сервизната акция се включи и Kia. От пазара бяха изтеглени още автомобили на двете компании, а сега техни представители трябва да се явят пред Комитета за търговия на Сената. Заседанието обаче беше отложено, а новината за разследването доведе до срив на акциите на двете компании на борсата.

Снимка: Hyundai

Тагове: hyundai kia theta ii
0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 5 години )
    единствената марка, която не се допуска на пазарите в САЩ и Канада е недоразумението рено! Факт от 30 години насам.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 5 години )
    ае ти верно си доста увреден!! кви немци, кви 5лв!!? за ХЮНДАЙ става въпрос и ако не си чувал това е ЮЖНО КОРЕЙСКА МАРКА!!!то верно, че немците ги направиха коли, ама пък това кво общо има с темата!!?
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    pffff ( преди 5 години )
    Ако е не е американска марка, под ножа......Всички марки успешно продаващи е USA, се разследват, как една тяхна марка не е виновна? Излиза , че само американските коли са безгрешни и перфектни!!! БАСИ МАЛОУМНЦИТЕ
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    хамериканцето... ( преди 5 години )
    се чудят от кого и с какви глоби да си напълнят продънения си бюджет с най-голям световен дълг!зер техния ГъМъ отново е пред фалит, масово закрива заводи и уволнява персонал.