IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Моделите с най-добри и най-лоши фарове

Оценките са от американско изследване за безопасността на автомобилите

Моделите с най-добри и най-лоши фарове

Фаровете на повече от половината автомобили, тествани от американския заастрахователен институт за безопасност на движението на САЩ (IIHS) през 2018 г., светят недостатъчно или заслепяват водачите на идващите насрещно превозни средства. Само 32 от общо 165 изследвани модела са получили високи оценки.

Първите тестове на фарове IIHS провеждат през януари 2016 г.В тях участват 31 модела с 82 варианта на светлинна техника. Тогава най-висока оценка получават светодиодните фарове на Toyota Prius V, които разполагат с функция за автоматично управление на дългите светлини. За най-лоши са обявени халогените на BMW 3-Series.

Следват нови изпитания – през юли същата година, когато са проверени кросоувъри. Този път „отличникът” са LED-фаровете на Mazda CX-3, докато най-ниски оценки получава оптиката на Honda HR-V.

През 2018 г. са тествани обощо 165 автомобила с цели 424 варианта на светлините. От тях 32 получават оценка „добър”, 58 – „приемливо”, 32 – „слабо”, а другите 43 са оценени още по-ниско. Това показва, че фаровете при 67% от тестваните автомобили не отговарят на изискванията за безопасност.

Моделите с най-добри и най-лоши фарове

Този път най-високо са отличени светлините на Genesis G90 и Lexus NX, както и предлаганите като опция фарове на Chevrolet Volt, Genesis G80, Mercedes-Benz E-Class и Toyota Camry. Най-зле се оказват Honda HR-V, Toyota C-HR и Infiniti QX60.

Тестовете на IIHS се провежда в тъмната част на денонощието. С помощта на сензори за всяка оптика се измерва количеството светлина както на права отсечка, така и в четири типа завои. Само моделите, получили „добър” или „приемливо”, може да бъдат отличени с най-високата награда при краш-тестовете - Top Safety Pick +.

Снимки: IIHS

 

Тагове: iihs
0 от 500
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Човек от народа ( преди 3 години )
    Няма да повярвате, но най-страхотните фарове, които съм карал бяха на Вартбург 353. От тогава все нещо ми липсва.
  • #17
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Няма по добри фарове от Лазера на БМВ
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Денис ( преди 4 години )
    Аз като фен на Ауди, ще кажа така. Преди 10тина години имах А3 2002г, абсолютно трагични фарове. Какво ли не правих, слагах ксенон, скъпи крушки, засилих волтажа и не и не. Трагедия. Свещ да запаля пред колата ще е по-добре. Като цяло Ауди до 2007 са трагични откъм фарове. В момента карам A4 Allroad 2013. Фаровете са страхотни, нямам забележки. Бащата кара A6 4G 2014, добри са, но за мое и негово учудване моята е с по-добри фарове, въпреки по-ниския клас. Може би заради разликата е келвина.
  • #15
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Петков ( преди 4 години )
    Нека бъдем реалисти! Защо не направите проучване на тази тема за България т.е. за стари " луксозни" и по-обикновени автомобили! Имал съм възможност да карам много и най-различни и луксозни ( някога) и народни коли, като в повечето случаи от луксозните съм се чувствал ужасно прецакан на тази тема! Автомобила с най добри фарове (в моята класация) е Опел Зафира Б! Най-лошите бяха на BMW 7-*** серия 2007г. и на Porche Cayene пак в тези години!
  • #14
    5 rate up comment 7 rate down comment
    васо ( преди 4 години )
    Пак краварски класации...
  • #13
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Голямо хвалене на Алуди, от Мерцедес направо се наакаха от страх!
  • #12
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Карам кола с последно поколение матрични лед с променящ се ъгъл по височина и в завой,промяна автоматично на петното на дълги да не заслепява отсрещните и съм много доволен!За силата им няма да се хваля,но когато отсреща е рогач,светкавицата ми бързо го лекува,много бързо!Какви ксенони,всяко следващо поколение лед - там е истината!И не е Ауди!
  • #11
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    и пет автомобила да си купиш никой дилър или автомонтьор няма да ти каже че масло на двигател се сменя според работата която е извършил за определено време защото не му дреме за твоя автомобил
  • #10
    23 rate up comment 14 rate down comment
    Гошо ( преди 5 години )
    Почти всеки производител предлага матрични LED фарове и при това не от вчера. Тоя дето си мисли, че е гепил Господ за шлифера щото кара Ауди е просто поредна жертва на рекламата.
  • #9
    4 rate up comment 27 rate down comment
    Фактически маслояд ( преди 5 години )
    Добре,че *** винаги е на първите места по качество,удобство,функционалност и хич не се троши!!!