IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Търг за лимузината на Чаушеску

Румънският диктатор поръчва Rolls-Royce Phantom V State Landaulet през 1966 г.

Търг за лимузината на Чаушеску

На търга на RM Sotheby's в американския щат Аризона на 17 и 18 януари догодина ще се предлага уникален Rolls-Royce Phantom V State Landaulet с много интересна история. По различно време този автомобил е бил използван от румънски диктатор Николае Чаушеску и от британската кралица Елизабет II.

Търг за лимузината на Чаушеску

Всъщност, именно Чаушеску поръчва луксозния Rolls-Royce през 1966 г. в студиото Mulliner Park Ward. Както се знае, каросерията от типа ландолет предполага монтирането на сгъваем мек покрив над задните седалки. Предлаганият на търга автомобил е един от петте изработени такива.

Търг за лимузината на Чаушеску

Интериорът на този Rolls-Royce Phantom V, както може да се очаква, е много луксозен. Разбира се, декорацията съчетава кожа и дърво, а оборудването включва климатик, аудиосистема, телевизор, сгъваеми маси и коплект скъп кристал. Освен наличието на телефон, има и отделна комуникационна система за разговор с водача.

Търг за лимузината на Чаушеску

Както се знае, Чаушеску обича луксозния живот, но този автомобил се оказва прекалено лъскав дори за него. Леонид Брежнев му намеква за това, след което румънският диктатор решава да върне автомобила във фабриката, като в замяна получава "по-скромния" Rolls-Royce Silver Cloud.

Търг за лимузината на Чаушеску

Въпросният Rolls-Royce Phantom V пък е препродаден в САЩ, а след това автомобилът се оказва на Бермудските острови. Там в нея се вози британската кралица Елизабет II по време на посещенията си. Лимузината също е използвана и от холивудската звезда и принцеса на Монако Грейс Кели по време на нейни пътувания в Америка.
 

0 от 500