IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Шотландия тестват първия в света безпилотен автобус

При успех в изпитанията, първите пътници ще се качат в него през 2021 г.

В Шотландия тестват първия в света безпилотен автобус

Властите в Шотландия явно не искат да изостават от глобалните тенденции по създаването на безпилотни автомобили и решиха да започнат с автобус. Скоро те ще започнат да тестват този вид обществен транспорт, който ще се движи по моста Форт Роуд (2512 м, свързващ столицата Единбърг с град Файф).

В Шотландия тестват първия в света безпилотен автобус

Автобусът ще превозва до 42 пътници, но хората ще могат да се качат на него едва през 2021 г., след като бъдат проведени всички тестове на изкуствения интелект. Също така е известно, че на борда на транспортното средство винаги ще има водач, който ще може да поеме контрола в случай на критични ситуации.

За разработването на първия безпилотен автобус в света бяха изразходвани 7,7 милиона долара. Шотландските власти очакват общественият транспорт да се движи по моста на всеки 20 минути, а седмично броят на пътуванията в двете посоки да достигне 10 000.
 

0 от 500