IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Напълно възстановен: Най-старият известен VW Beetle (ВИДЕО)

Това е KdF от 1941 г. и е с №20 на шасито от общо 21 милиона коли

Напълно възстановен: Най-старият известен VW Beetle (ВИДЕО)

И най-популярните автомобили имат някои тъмни страници в историята си, а при любимият на поколения шофьори VW Beetle това е трансформацията му от „масовия автомобил” на Адолф Хитлер, който трябва да моторизира Третия райх в основния модел на VW след Втората световна война, произведен в над 21 милиона бройки.

Напълно възстановен: Най-старият известен VW Beetle (ВИДЕО)

Днес намирането на какъвто и да е екземпляр от първата производствена серия – тази на модела KdF, създаден от Фердинанд Порше, е изключителна рядкост, а тук става въпрос за KdF Typ 60, като първите прототипи от тази серия са готови в средата на 30-те години.

Специално този автомобил обаче е произведен по-късно – през 1941 година, когато „народния автомобил” вече е минал на военна служба. Ясен е и първият му собственик – това е бил известният берлински композитор Паул Линке, но след Втората световна война следите на колата се губят.

Автомобилът е открит през 1988 година от Ондрей Бром, който разказва, че е намерил колата, полузаровена под огромно дърво. Автомобилът е принадлежал на брата на приятел на Бром, но едва 9 години по-късно той успява да купи този KdF. Когато собственикът й решава да продаде колата, цената й е 40 000 чешки крони, а Бром носи в себе си едва 6000. Но успява да се договори с продавача да го изчака малко, за да изтича до банката и да се върне с парите.

Преди този KdF Бром вече е притежавал 4 Beetle-а, но е наясно, че точно този има потенциал да е нещо по-специално. След свалянето на боята и преглед с рентгенови лъчи, отстраняване на ръждата и т.н, Бром стига до номера на шасито - №20. По-късно в проекта се включва и полският реставратор Яцек Крайевски, като от 2012 година насам възстановяването на автомобила върви много по-успешно, а общо Бром е отделил 9 години, за да върне колата в оригиналния й вид.
 

Тагове: vw vw beetle kdf
0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Ра$$$ово Ломско ( преди 5 години )
    Интересно е, че не Ф. Порше е измислил боксеровият двигател,който е тука, но боксера и до днес е символ на марката Порше.