IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилът от Виетнам се оказа Opel, а не BMW

Компанията VinFast пуска на пазара клониран Karl Rocks

Автомобилът от Виетнам се оказа Opel, а не BMW

Виетнамската компания VinFast, създадена от най-богатия човек в страната – Фам Нят Вионгом, предизвика огромен интерес на автосалона в Париж през октомври, като представи своя седан VinFast Lux A2.0 на базата на BMW 5-Series и кросоувърът VinFast Lux SA2.0, в чиято основа е BMW X5. Беше обявено, че производството на двата модела ще стартира догодина в Хайфон, като ще струва 3,5 млрд. долара.

Автомобилът от Виетнам се оказа Opel, а не BMW

Оказва се обаче, че първият и най-важен модел на компанията ще бъде съвсем различен автомобил, който официално беше представен в Ханой. Това е VinFast Fadil, който представлява клонинг на европейския хечбек Opel Karl Rocks. В случая няма никакво пиратство – още през юни тази година виетнамците са подписали договор с концерна General Motors, който държи правата върху модела.

Автомобилът от Виетнам се оказа Opel, а не BMW

Самият Opel Karl е разработен, преди немската компания да стане собственост на на алианса PSA Group, така че проблем от страна на французите няма да има. В основата на проекта е изпълнителният директор на VinFast - Джеймс Де Лука, който е бивш вицепрезидент на GM. Заедно с него във Виетнам пристигна и един от топ-дизайнерите на американския концерн Дейвид Лайън, който ще отговаря за стила на моделите на VinFast.

Автомобилът от Виетнам се оказа Opel, а не BMW

На външен вид дългият 3676 мм VinFast Fadil се отличава от Opel Karl Rocks само по емблемите и решетката на радиатора. Технически виетнамският модел обаче повтаря друг автомобил на тази платформа - Chevrolet Spark. Автомобилът е оборудван с 1,4-литров мотор с мощност 98 к.с. и вариаторна скоростна кутия. Базовият вариант разполага с де въздушни възглавници, ABS, климатик и парктроник. По-скъпите версии предлагат 6 еърбега, ЕSP, климатроник, мултимедия и камера за заден ход.

Автомобилът от Виетнам се оказа Opel, а не BMW

За производството на хечбека компанията VinFast е купила завода на GM в Ханой. Той има капацитет от 30 000 коли на година, като в него са се сглобявали предишните поколения на Chevrolet Aveo, Captiva, Cruze, Orlando и Spark, които са идвали на части от Южна Корея. Тази схема ще се повтаря и с Fadil, който ще се появи на пазара през 2019 г. и ще струва 18 000 долара.

Снимки: VinFast

Тагове: opel vinfast karl
0 от 500