IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

По-тежко, по-бавно и доста по-скъпо от "обикновеното" М4. И също доста по-привлекателно

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

Как ви изглежда тази идея: да вземете една прочута спортна кола и нарочно да я направите мъничко по-бавна, много по-тежка, с по-меко окачване и осезаемо по-скъпа? Звучи ли ви като бизнес план, начертан от Бени Хил?
Но всъщност това е рецепта на М-поделението на BMW - и то много успешна рецепта.

НЯКОГА М-КОЛИТЕ, като например легендарната първа М3 Е30 от 80-те години, се появиха само защото правилникът на туринг шампионатите изискваше състезателните машини да имат и пазарни версии.
Но постепенно в BMW Motorsport осъзнаха, че клиентите за такива автомобили не са състезатели, и дори не са любители на пистите. И тогава смениха не само името си, съкращавайки го до лаконичното "М", но и цялостната концепция.

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

ДНЕШНИТЕ М-КИ СА са чудовищни машини в сравнение с онази първа М3, която имаше едва 195 коня. Но те се купуват от хора, които търсят не само скоростта, а и престижа и дори удобството.
М4 Cabriolet е най-красноречивият пример.

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

ЯСНО ВИ Е, ЧЕ СПОРТНА КОЛА и открито небе е вълшебна комбинация. Но има и един проблем: сгъваемият покрив добавя тегло и отнема от устойчивостта на шасито. Инженерите могат да компенсират това, разбира се, но само като добавят още повече тегло.
В случая с M4 Cabriolet разликата е цели 250 килограма спрямо M4 купе. Да сложиш допълнителен четвърт тон на един спортен автомобил е като да накараш Юсеин Болт да спринтира с две торби цимент по мишници.

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

НЕ Е ИЗНЕНАДА, ЧЕ кабриолетът е с цели три десети от секундата по-бавен от 0 до 100 км/ч. "Бавен" не е най-точната дума, разбира се. Нашата тестова кола е с така наречения Competition пакет, и ускорението до 100 км/ч й отнема едва 4.3 секунди. Което е по-бързо от Lamborghini Gallardo например. Кабриото има и модифициран М-диференциал с многодисков съединител, който намалява разликите в оборотите между задните колела. И, по-просто казано, ви позволява да завивате като психопат.

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

ПОД КАПАКА Е РЕДОВИ "шестак" с обем три литра и туин турбо, който в нормалната версия развива 431 коня, а в нашата с пакета Competition - 450. Този мотор се погажда отлично със 7-степенния автоматик с два съединителя и прави от кабриолета смайващо динамична машина. Ако си доплатите за специалния М Drivers пакет, дори максималната скорост може да се увеличи от 250 до 280 километра в час.

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

НО ВСЕ ПАК НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО се усеща, особено в сравнение с обикновената Ем четворка. Както и малко по-смекченото окачване.
Колкото и да е странно обаче, точно това е козът на кабриолета. Просто защото тази кола не се цели във фанатиците, прекарващи всеки уикенд на Нюрбюргринг. Ако искате адреналин и наситени усещания, М2 ще ви даде повече на значително по-ниска цена.

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

M4 КАБРИО Е ЗА ХОРА, които искат да съчетаят скоростта и способностите с равни дози комфорт и наслада от живота. Които искат от време на време просто да свалят покрива и да се порадват на природата. Вградените в седалките въздушни шалове ще се погрижат това да не им навлече настинка дори през есента. Самото смъкване на покрива става за едва двайсетина секунди и с движение, излязло сякаш от поредицата "Трансформърс".
Разбира се, и цената на това удоволствие е сякаш паднала от Космоса. Обикновеното M4 струва 162 000 лева. Кабриолетът е 177 000, с цели 15 хилядарки отгоре. И с цели 82 000 повече от обикновена Четвърта серия с четирицилиндров мотор.

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

ОТ ДРУГА СТРАНА, в наши дни това е цената на просто дизелово Х6 - а M4 е в пъти повече кола от него. Освен това серийното оборудване е завидно богато като за BMW - навигация, кожен волан, Head-up дисплей, парктроник и така нататък. Пакетът Competition добавя към цената още 13 хилядарки - колкото цената на малолитражка - и ще ви трябват още 3 за специален цвят като този ослепително зелен металик.

Колко струва небето? Тестваме BMW M4 Cabriolet (ВИДЕО)

ВЪОБЩЕ 200 000 ЛЕВА Е съвсем преодолима граница, ако сте щедри с опциите. Струва ли си да дадете за кола без покрив повече, отколкото ще ви струва къща с двор? Само едно по-смело натискане на газта е достатъчно, за да си отговорим на този въпрос.

BMW M4 Cabriolet/Convertible
450 к. с. максимална мощност
550 Нм максимален въртящ момент
4.3 секунди 0-100 км/ч
1865 кг собствено тегло

 

Тагове: bmw m4 test drive review
0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    не бъркай твоето с това тук има водометнол
  • #5
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    на кой му трябва м4 кабриотова е като да си поръчаш порнозвезда за петъчна вечер която да върви в комплект със сводника си
  • #4
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Виктор ( преди 5 години )
    Малко неподходящ сезон да рекламирате летни автомобили .
  • #3
    5 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Нашата тестова кола е с така наречения Competition пакет, и ускорението до 200 км/ч й отнема едва 4.3 секунди. Което е по-бързо от Lamborghini Gallardo например.Това мисля че е по-бързо и от Тесла Роудстър - до 200 км/ч за 4,3 секунди
  • #2
    9 rate up comment 10 rate down comment
    xaxax ( преди 5 години )
    на кой точно му дреме, та се обясняваш?
  • #1
    14 rate up comment 8 rate down comment
    74983 ( преди 5 години )
    Преди да се включат определени хора на определени марки и модели харесвам както BMW също и Mercedes i Audi carsmind автомобили всеки си има чар, изненадващо приятен цвят е това BMW хареса ми