IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla е готова да направи електрически свой Mercedes-Benz Sprinter

Илон Мъск ще обсъди идеята с шефовете на германската компанията

Tesla е готова да направи електрически свой Mercedes-Benz Sprinter

Близките планове на Tesla за пускането на нови модели включват пикап и камион, но дали американският производител на електромобили не би се заел с разработката на микробус на ток? Този въпрос беше зададен на шефа на компанията Илон Мъск, като той даде доста любопитен отговор в Twitter.

Tesla е готова да направи електрически свой Mercedes-Benz Sprinter

Според Мъск, на самия него, а и на екипа от компанията му, би било доста интересно да си сътрудничат с Daimler/Mercedes за разработката и производството на електрическа версия на Sprinter. Нещо повече – босът на Tesla допълни, че ще води разговори с шефовете на германския производител по въпроса.

Интересното в случая е, че от Mercedes вече планират самостоятелно производство на Sprinter на ток. Този товарен модел трябва да се появи на пазара под името e-Sprinter през 2019 г., като ще се предлага в две версии. По-слабата ще има пробег от 115 км, а по-мощната – 150 км..

Мъск обаче е категоричен, че не се интересува от e-Sprinter как такъв, а се нуждае от каросерията и останалите основни компоненти, произведени от Mercedes. Затова и босът на Tesla смята, че е далеч по-разумно да си сътрудничи с Daimler за производството на електрически бусове, а не Tesla да ги разработва от нулата.

„Mercedes може да ни достава техните каросерии, на които ние ще поставяме електрическо оборудване, в това число батерии, електромотор и блок за управление”, коментира Мъск.

От Daimler на свой ред обявиха, че са поласкани от интереса на Мъск към Mercedes-Benz Sprinter, но и че раговори с Tesla не са водени. Двете компании вече са си сътрудничили, като през периода 2009-2014 г. Daimler притежаваше 9% от акциите на Tesla, която на свой ред доставяше електрическите силови агрегати за първото поколение на  Smart и Mercedes-Benz B-Class Electric Drive.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500