IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Вижте как се представят еднакви автомобили, но с различно оборудване

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Любопитно видео се появи на YouTube-канала Tire Rack, като в него ясно се вижда как се представят на лед еднакви автомобили с различни гуми – всесезонни и зимни. Сравняват се както машини със задвижване на четирите колела, така и само с предно предаване.

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Целта на първото изпитания е да се симулира преминаване през кръстовища при заледено покритие, като се използва площадка за хокей. Кросоувърът Toyota RAV4 с всесезонни гуми преодолява 18,2-метровата дистанция за 3,7 секунди, докато този със зимни гуми – за 3,1 секунди.



Същото упражнение се повтаря и от седаните с предно предаване Toyota Camry, при които разликата е още по-голяма – 7,31 секунди за колата с универсални гуми срещу 4,34 за тази със зимни гуми.

При изпитанието за спиране RAV4 с всесезонните гуми ускорява до 19 км/ч, след което спира напълно за 17,3 метра. При кросоувъра със зимни гуми времето е 10,2 секунди. В същите условия Camry спира съответно за 15,5 и 11,4 секунди.



Автомобилите са тествани и при 90-градусов завой на лед при скорост от 18 км/ч. Там ясно се вижда, че кросоувърът със зимни гуми  успява да спази траекторията на придвижване, докато този с всесезонните излиза от очертаното трасе.

Снимка и видео: Tire Track
 

0 от 500
  • #32
    4 rate up comment 1 rate down comment
    fan. ( преди 5 години )
    до А.В.Торът Колкото и да си хвалиш гумите , не знам какво сцепление имат , но на сняг едвали ще са като зимна гума! Не можеш да ме убедиш, че една гума има еднакво добри качества при минус 20 и плюс 40 градуса !!! Зимната не е само за сняг , тя е за студено време и киша ,и много вода - за това се правят с посока на въртене , за разлика от летните! Всеки решава сам за себе си.
  • #31
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Разбира се че ням да разберете разликата зимна - всесезонна при нормално шофиране. То и с летни е разрешено да се кара зимата и ако и с тях караш внимателно пак няма да има проблем. Обаче разликата ще се разбере при екстремна ситуация. От тест на Гудиър с 3-те типа се вижда че над 15 градуса на сухо и мокро летните са 1, всесезонните 2 и змните най-зле. При заснежен път зимните мноого по-добре от всички а летните най-зле. Всесезонните компромисно се справят при всички условия. Аз компромиси не и
  • #30
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    такова животно като всесезонна гума няма летни интермедия зимни средноевропейски
  • #29
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Едната ми кола, която ползвам предимно в града е с всесезонни гуми, а другата е с 2 комплекта зимни и летни. Тази с всесезонките съм е карал навсякъде където е хотила и другата и проблеми не съм имал. Все пак се съобразявам, че съм с компромисни гуми. Ако спазваш ограниченията, една идея по-голяма дистанция спазваш и се съобразяваш с пътна обстановка и времето навън не би трябвало да имаш никакъв проблем с всесезонни гуми от добра марка. Пестиш пари, но за най-голяма сигурност само зимни и летни
  • #28
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Някъде четох, че лятната гума е ефикасна до +7 и след това и се влошават качествата, зимната мисля след +10-12 започва пък да деградира. Ако имаш гараж си цар, по веднъж баланс в началото на сезона също е желателно и с 2 комплекта 4-5години имаш сигурност. Не ми разправяй зимата да си возя семейството с "всесезонни" ххибриди.
  • #27
    12 rate up comment 8 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 5 години )
    Деца мои, вчера пропътувах половин северна България и магистрала Хемус със средна скорост 80 км/ч извън магистралата и над 150 по нея. Нямаше сух участък, разбира се. Гумите ми са всесезонни на една година, сцеплението им е убийствено. Тия, дето разправят, че няма всесезонна гума, явно не са и виждали такава. Получава се като шопът и жирафа малко...
  • #26
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Reality check ( преди 5 години )
    При положение,че всесезонната е по-лоша от зимната през зимата и от лятната през лятото,какво има да се спори.Ако става въпрос за тънки тарикатски сметки на хорa с празни джобове,но желание да карат е вече друга работа.
  • #25
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Край ( преди 5 години )
    С зимни/летни гуми сте най-сигурни при екстремните условия. С всесезонните гуми сте най-сигурни при обичайните условия.Сами преценете колко дни в годината карате на сняг или в 40г. жега.Реално със всесезанни гуми сте по сигурен на пътя в 90% от времето.В останалите дни просто внимавайте повече.най-жалки са собствениците на зимни гуми като подне сняг октомври, а зимните са в мазата. Справка 23 октомври 2014г. витиня.
  • #24
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Какви нископрофилни гуми сънувате момчета - да не живеете в Германия.По българските кратери най-малкия възможен цолаж с най-високата възможна гума. По възможност на 2,4-2,5 атмосфери.Само заради пътищата ни вече не си купувам кола без резервна гума / от тия новите с флакончетата /. Точно заради такова флаконче е единствения случай когато съм си ползвал абонамента към СБА - с чисто нова кола на 2 години.
  • #23
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всесезонната гума в почти всички случаи е по-лоша и от лятната и от зимната. От нея има смисъл основно при много малък годишен пробег и при малки градски автомобили.