Вход   Регистрация

Трябва ли да се сваля акумулаторът през зимата?

Трябва ли да се сваля акумулаторът през зимата?
 

Съвременните батерии са устойчиви на минусовите температури, но понякога и за тях е по-добре да са на топло

Един от споровете между шофьорите е дали акумулатора на автомобила трябва да се сваля и прибира на топло, когато навън температурите паднат под нулата и натрупа сняг. Къде трябва да се съхранява през зимата този много важен компонент – под капака или на топло в стаята, отговарят експертите от qualitymotors.

Трябва ли да се сваля акумулатора през зимата?

Тези, които предпочитат за взимат акумулатора със себе си, имат своите аргументи. Те смятат, че при минусовите температури батерията е ранима и чувствителна. Съответно, ако тя пренощува на топло, на сутринта няма да създава никакви проблеми и автомобилът лесно ще запали.

От друга страна са противниците на подобно мнение, чиито доводи са повече на брой. На първо място, те твърдят, че на студа акумулаторът се разрежда значително по-бавно, отколкото на топло. Второто – свалянето на батерията ще създаде допълнителни проблеми със мултимедия, сигнализация и други системи на автомобила. И трето – самото сваляне на акумулатора, а след това и поставянето му, не са никак приятни занимания, особено в студа.

Според специалистите, по-близо до истината са вторите. Съвременните акумулатори са подготвени за студено време. При отрицателни температури те не замръзват и не се налага да бъдат местени на топло. Единственото, от което се нуждаят, е проверка на състоянието и почистване на клемите.

Дори при много студено време здравият акумулатор трябва да си остане под капака, където му е мястото. Старата и увредена батерия на свой ред може да се сваля и да се „реанимира”, но общо-взето това е напълно излишно, защото, каквото  и да се прави с нея, тя никога няма да работи както трябба.

Трябва ли да се сваля акумулатора през зимата?

Ако обаче автомобилът не се използва през зимата, то акумулаторът трябва да се махне и да се съхранява на сухо и отопляемо място. Продължителното му излагане на минусовите температури, когато не се използва, води до загуба на заряда в него. Съответно това му нанася големи вреди, които са необратими. Докато е свалена, батерията трябва да се зарежда поне веднъж на 3 месеца, за запази качествата си.

Снимки: qualitymotors

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 13 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 3 седмици )

Тази година,вече смених акумулатора,беше закупен 2007 г.,видях си по гаранционната книжка,която пазех в колата,акумулатора беше ets -италиански от метро,60ah,на бензинов двигател.Е,те това му казвам аз акумулатора,не е премиум марка,не съм дал една шапка пари,но си изкара пре-пре доволно!
Отговори
 
+5
 

Положителни: 7  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 3 седмици )

те на повечето съвременни автомобили заради старт стоп тъпотията акумулаторите са им гелови и почват от 400 лева ......
ама и те не се дозареждат :)
караш - умира купуваш нов - да върви консумацията
що да ти кажат как да го караш 5-6 години , като за това време ще смениш 3-4 :)
Отговори
 
+2
 

Положителни: 5  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 3 седмици )

На повечето съвременни автомобили стартерът не върти повече от 0,5 s.
Отговори
 
+4
 

Положителни: 5  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 3 седмици )

то за такива , като теб и масло никога не се сменя , а само се долива при нужда

пази боже от такива автомобилисти !!!!
Отговори
 
+2
 

Положителни: 6  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 3 седмици )

изряден акумулатор не пада, дори да се кара на къси разстояния..
па ако някой му е мерак да си го зарежда, да си го завива в къщи с одеяло и да си гледат турския сериал заедно - няма проблеми :)))
Отговори
 
+7
 

Положителни: 9  Отрицателни: 2

от: до до втория ( преди 3 седмици )

БЪРКАШ секунди с часове в сметката си ганьо !!!!!!
айде пак хвани калкулатора и си оправи мерните единици
аман от профани с претенции !
ако за 3 секунди възстановяваше тока алтернаторът ти по твоите сметки трябва да нее 150 А а 5 !!!!
изяж си дипломата ако имаш изобщо такава 1
Отговори
 
+3
 

Положителни: 5  Отрицателни: 2

от: до до втория ( преди 3 седмици )

До втория

да ама не!
не е толкова лесна и елементарна сметката ако си учил електромеханика щеше да знаеш !
Отговори
 
+4
 

Положителни: 5  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 3 седмици )

Малка грешка - не е 30 КВЧ а 30 ВЧ. Другото си остава същото
Отговори
 
+4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 0

от: До втория ( преди 3 седмици )

Гледай сега малко математика. Максималния стартов ток на акумулатора в колата ми е 500 ампера. 2 секунди * 12 волта * 500 ампера - значи за 2 секунди акумулатора може да отдаде максимум 0,003 КВЧ. Алтернатора ми е 150 А * 12 волта * 60 секунди = 30 КВЧ теоретично максимална мощност. Сложи загуби, факта че алтернатора не работи на оптимални обороти а примерно е все е 1500-2000 об. и се получава че за 30 секудни съм си върнал обратно "вложения" ток.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 5  Отрицателни: 7

от: Тинтири-минтири ( преди 3 седмици )

6ма пишман шофьора са се "изказали" за анонимния отдолу. Е аз лично знам, че за 10-15 мин се възстановява енергията изразходвана при палене, не за 30, но е факт, че късите разстояния изцеждат и убиват акумулатора. Не е нужно да го сваляш, за да го дозаредиш - просто на 10тина дена врътни едни 50тина км алтернатора ще си направи своето
Отговори
 
+2
 

Положителни: 6  Отрицателни: 4

от: de ( преди 3 седмици )

акумулаторът не трябва да се пипа - зарежда или сваля.. Проверка в началото на сезона, ако има съмнения при сервиз за акумулатори и ако се налага - нов. Това да се измъчва някой тръгнал си акумулатор до последно, за да се спестят 100лв. е глупаво най-малкото заради изненадата в неподходящо време и място, която може да обърка плановете. Всеки си преценява дали да разчита на колата си или да разчита на късмета си..
Отговори
 
+16
 

Положителни: 19  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 3 седмици )

един старт на автомобила губи толкова капацитет на акумулатора, който се възстановява за минимум 30 минути работа на двигателят !
смятайа ако карате на кратки разстояния и постоянно палите и гасите - трябва си редовно дозареждане - поне един път в месеца !
и по закон - акумулаторът винаги ще ви предаде в най неподходящия момент затова мислете една крачка напред !
Отговори
 
  0
 

Положителни: 9  Отрицателни: 9

от: ядосан ( преди 3 седмици )

Единствено автора на тази безсмислена и идиотска статия си демонтира и монтира акумулатора всеки ден през зимата! Де да можеше и малко ум да си зареди и монтира от някъде!
Отговори
 
+8
 

Положителни: 15  Отрицателни: 7


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising