IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

7 от най-бързите кабриолети

Първият в класацията развива 458 км/ч

7 от най-бързите кабриолети

Кабриолетите обикновено се асоциират със спокойно и бавно каране в прекрасни, слънчеви дни. А най-добре е това да стане по крайбрежната улица на Ница, например, в компанията на красива спътница, чиято коса се развява от лекия морски бриз. Не всички кабриолети обаче са предназначени за такова спокойно каране. Има много модели, способни да ви дарят с невероятната емоция на спортен автомобил, а някои от тях дори развиват умопомрачителна скорост. Тези 7 роудстъра в класацията са от различни производители, а карането им се доближава по усещане с това на болид от Формула 1. А някои от тях дори ги бият по скорост!

Porsche 918 Spyder


7 от най-бързите кабриолети

Porsche винаги се е славила със своите състезателни автомобили. Дизайнерите на немския автомобилен гигант успяват да изненадат света през 2010 г. на изложението в Женева с представянето на модела 918. Три години по-късно спортната кола се появява в продажба в ограничена серия от 918 бройки.

Основното предимство на автомобила е невероятно мощният и икономичен хибриден двигател, който изгаря само 3.1 литра гориво на 100 км/час. Неговият 4.6-литров V8 двигател "измъква" 608 конски сили и 528 Нм въртящ момент, а два електрически мотора добавят още 282 коня към средномоторния спортен автомобил със задвижване на четирите колела. Всичко това помага въглеродната каросерия да ускори от място до 100 км/ч за 2,6 сек. Максималната му скорост е 344 км/ч.

Lamborghini Aventador SV Roadster

7 от най-бързите кабриолети

Само година след Porsche, Lamborghini Aventador, великолепният италиански спортен автомобил, който по-късно стана един от най-известните модели на марката, бе представен пред публиката също на изложението в Женева. През 2016 г. автомобилът бе подложен на рестайлинг и все още се произвежда. И напълно ясно защо.

Този италиански звяр е оборудван с мечтата на всеки фен на автомобилите -  бензинов V12 с обем от 6,5 литра. Звукът на двигателя може да побърка всеки любител на спортните коли, а динамичните му характеристики са още по-впечатляващи. Роудстърът има мощност от 730 конски сили и 690 Нм въртящ момент, ускорява до 100 км/ч за 3,1 секунди, а максималната му скорост е 349 км/ч.

McLaren Mercedes SLR Stirling Moss

7 от най-бързите кабриолети

Още ли не сте си избрали автомобила, с който бихте искали да се разходите по крайбрежната на Ница? Може би тогава ще ви хареса McLaren Mercedes SLR Stirling Moss. Тази версия на спортния автомобил бе кръстена на легендарния британски пилот, а от това произведение на изкуството са направени едва 75 бройки.

Всъщност, по отношение на динамичните характеристики, уникалният кабриолет също е абсолютно великолепен - 5.4-литровият V8 двигател с мощност от 640 конски сили може да ускори колата до 354 км/ч, а достигането на първите 100 км/ч отнема 3,5 сек. Определено това не е най-доброто ускорение в тази класация, но пък на външен вид този автомобил е истинско бижу.

Pagani Zonda Cinque

7 от най-бързите кабриолети

Pagani Zonda се произвежда в продължение на 18 години. Ако говорим обаче за тази пътна версия, италианският производител на спортни автомобили сглоби и продаде само пет от нея, всяка от които струваше на купувачите през 2009 г. точно 2,2 милиона долара.

Специално за тази версия инженерите преработиха дизайна, за да изгладят проблемите с аеродинамиката, промениха скоростната кутия и увеличиха мощността до 669 конски сили и 780 Нм въртящ момент. Това позволи на роудстъра да покаже ускорение от нула до 100 кМ8ч за 3,5 секунди и да развие максимална скорост от 355 км/ч.

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse

7 от най-бързите кабриолети

Производителят твърди, че това е най-мощнният роудстър в света и има пълното право да го каже. По време на появата си през 2012 г. този суперавтомобил бе и най-бързият, като пътната му версия ускоряваше до 100 км/ч за 2,6 секунди. Най-важното обаче е, че под капака на тази версия е скрит нереалния за въображението V16 двигател с обем от 8 литра, който развива 1200 конски сили при 1500 Нм максимален въртящ момент. Тази мощност е необходима за почти двутонната спортна кола, за й позволи да достигне максимална скорост от 408 км/ч.

Hennessey Venom GT Spyder

7 от най-бързите кабриолети

Американското дизайнерско студио е известно с работата си по много спортни автомобили. Но Hennessey Venom GT се превърна във върха за инженерите на компанията, които успяха да вкарат 7-литров V8 двигател с двойно турбо в Lotus Exige, способен да осигури 1244 конски сили и 1566 Нм въртящ момент. Да, тази кола е по-мощна и по-бърза от болид от Формула 1.

И ако тези цифри не ви впечатляват, ще добавим, че през 2016 г. студиото доработи Spyder, като повиши мощността му до 1451 коня, което позволи на колата да развие максимална скорост от 427 км ч. Така че, ако имате шанса да седнете зад волана на един от шестте произведени такива автомобила, не забравяйте да си сложите очила, за да не ослепеете.

Koenigsegg Agera RS

7 от най-бързите кабриолети

Много хора си мислят, че Швеция е само обсебени от безопасност и екология Volvo и Saab. Доста са заблудени, защото в шведския град Енгелхом е роден най-бързият роудстър в момента - Koenigsegg Agera RS. Версията RS е оборудвана с 5-литров турбокомпресорен V8 и е способна да развие мощност от 1341 к.с. и 1370 Нм въртящ момент. До 100 км/ч този уникален автомобил ускорява за 2,9 сек, но основното му постижение е максималната скорост от 458 км/ч, записана през ноември 2017 г.

С Koenigsegg Agera RS може да шофирате по-бързо от болид от Формула 1, ако на такъв му бъде позволено да се движи по обикновените пътища. Но ако решите да се качите в този роудстър, преврарително трябва да разчистите пътя от други автомобили и да напомните на дългокосата спътничка до вас да си вземе няколко шноли или ластици за коса.

0 от 500