Вход   Регистрация

По-широки или по-тесни гуми през зимата? (ВИДЕО)

По-широки или по-тесни гуми през зимата? (ВИДЕО)
 

Какво отличава зимните от всесезонните, и кога имате нужда от тях

Всяка есен няколко милиона шофьори в България се изправят пред една и съща дилема: да инвестират ли в зимни гуми.МНОЗИНА СА УБЕДЕНИ, че така наречените всесезонни гуми са точно това - универсално решение, което върши работа през всички сезони. Това е абсолютно вярно, ако карате само в града, не ходите по планини и сте склонни да се откажете от колата, когато вали сняг или улиците са заледени. Но във всякакви други условия разликата между всесезонната и зимната гума е поне 20% повече сцепление - а 20 процента е разликата между това да завиете или спрете навреме, или да се бухнете в крайпътната пряспа.

По-широки или по-тесни гуми през зимата?

ЗАЩО Е ТАКА? Защо производителите, въоръжени с всички средства на модерната наука, все така не могат да направят гума, която да работи еднакво добре по всяко време?

ОТГОВОРЪТ Е МНОГО ПРОСТ: защото ние искаме от гумите си взаимоизключващи се неща. Искаме да са достатъчно твърди, за да понасят високи скорости и да се износват бавно. Но искаме и да са достатъчно меки, за да имат максимално добро сцепление с асфалта. Искаме да имат максимално голяма контактна повърхност на сухо, но и достатъчно големи канали да отвеждат водата и кишата, когато вали. Това е същото като да поискате обувка, която да става за плажа, за планината и за маратонско бягане. Съвременната технология може да ви предложи разумен компромис между тези неща. Но все пак той си остава компромис.

По-широки или по-тесни гуми през зимата?

ВСЕСЕЗОННИТЕ ГУМИ СА ОТЛИЧНО РЕШЕНИЕ за страни като съседна Гърция. Но за България с нейните континентални зими ползването им в сняг и лед е рисковано.
Нека обаче първо видим какви са основните разлики.

НЯКОИ ЛИЧАТ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД: всесезонната има малко по-проста структура на протектора и по-дълбоки канали за отвеждане на вода.
Зимната има несравнимо повече ламели - и всеки е замислен така, че да дава максимум сцепление при разнопосочни сили. Каналите тук са проектирани така, че да събират снега, и често дъната им са полирани, за да го изхвърлят по-лесно настрани.

По-широки или по-тесни гуми през зимата?
Всесезонна (вляво) срещу зимна гума. Структурата на протектора при зимната е значително по-сложна, за да осигури не само по-добро спиране, но и повече защита срещу странично поднасяне. Снимка Continental

ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ си има и свои оригинални решения, като например тази система за отвеждане на вода при Continental Winter Contact. Идеята е, че от самото триене между гумите и леда най-горният му слой се стопява и образува воден пласт между гумата и повърхността. Тези канали под протектора са специално замислени да отведат тази влага, преди да ви е подхлъзнала.
В същото време гумата дава максимално голяма контактна повърхност, която при летните й аналози е намалена от каналите.

По-широки или по-тесни гуми през зимата?

МЕЖДУ ДРУГОТО ЕКСПЕРТИТЕ съветват да ползвате малко по-широки гуми през зимата, отколкото през лятото. Вярно е, че по-голямата ширина влошава представянето върху пресен, неутъпкан сняг, и прави гумата малко по-податлива на аквапланинг. Но за сметка на това тя има чувствително повече сцепление на сух път, на утъпкан сняг или на лед, и спира по-добре на мокро.

По-широки или по-тесни гуми през зимата?

В следващата част на "Визия Нула" ще се спрем и на невидимите разлики между зимните и всесезонните гуми - тоест на химическия им състав.
 

Реклама  


Купи кола

 • BMW 530 530XD-4X4,Навигация

  15300 лв.

  дата на произв. - февруари , 2008 г., пробег - 202000, С.к - Автоматична, цвят - Сив

 • Subaru Outback 2.5i

  10590 лв.

  дата на произв. - юли , 2005 г., пробег - 196000, С.к - Ръчна, цвят - Бежов

 • Mazda 6 GT 2.5

  43000 лв.

  дата на произв. - януари , 2018 г., пробег - 1300, С.к - Автоматична, цвят - Графит

 • Toyota Auris 1.4 D4D

  16700 лв.

  дата на произв. - декември , 2014 г., пробег - 174000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Toyota Auris 2.0 D4D

  7500 лв.

  дата на произв. - декември , 2008 г., пробег - 177100, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

 • Toyota Avensis II 1.6 VVT-i

  10000 лв.

  дата на произв. - май , 2008 г., пробег - 245000, С.к - Ръчна, цвят - Металик

Виж всички обяви

Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising