IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-ценният цвят за всяка марка (Част II)

Днес ще се върнем към символа на Ferrari и британското състезателно зелено

Най-ценният цвят за всяка марка (Част II)

Вчера разгледахме някои от най-интересните, но по-неизвестни „официални” цветове на отделни автомобилни марки. Днес обаче стигаме до цветовата гама на компании, които са превърнали червеното или друг цвят в свой символ. Преди това обаче, малко национална гордост.

Британско състезателно зелено

Най-ценният цвят за всяка марка (Част II)

British Racing Green е класика в моторните спортове и е първият цвят, към който се придържат производителите от една страна – Великобритания. Появата на британското състезателно зелено е жест на благодарност към Ирландия, където през 1903 година се провежда първата Гран при на Великобритания. А знаете, че зеленото е един от символите на Ирландия.

Така и до днес тъмнозеленото е символ на британските машини и Jaguar го използваше много успешно по времето, когато участваше във Формула 1. Сега, с малки промени в цветовата схема, британската марка пази традициите и във Формула Е.

Със състезателното британско зелено са се състезавали Bentley, MG, Aston Martin, Jaguar, Austin Healey и т.н. Днес, освен Jaguar, Bentley и Aston Martin също използват цвета, но в своите GT програми.

Още едно зелено, но по-странно

Най-ценният цвят за всяка марка (Част II)

Бившият шеф на Lamborghini Щефан Винкелман много обичаше да обяснява, че официалните цветове на марката са четири: зелен, оранжев, жълт и черен, но най-важен е зеленият. Най-малкото защото всички модели на Lamborghini, без изключение, се предлагат и в светлозелено, дори в последния нюанс преди електрик зеленото.

Днес Verde Ithaca, както е официалното название на светлозеленото, е един от най-популярните цветове сред собствениците на Aventador и Huracan. За цялата история на Lamborghini компанията е предлагала колите си в около 15 версии на зеленото и 15 варианта на жълтото.

Ferrari Rosso Corsa

Най-ценният цвят за всяка марка (Част II)


Това е не само най-известното червено на света, а сигурно и най-известният автомобилен цвят. Всички състезателни коли на Ferrari, заводските, винаги са били червени, традиция, наложена от Енцо Ферари, който като млад се е състезавал с червени коли на FIAT, а след това, когато поема тима на Alfa Romeo, болидите му също са били червени. И тъй като репутацията на Скудерията изградена изцяло върху моторните спортове, червеното и до днес си остава най-популярният цвят сред собствениците на серийните модели на Ferrari.

Най-известният вариант е Rosso Corsa – цветът, в който са били боядисани първите болиди на компанията във Формула 1. Сега освен Rosso Corsa, Скудерията понякога използва и Rosso Scuderia, Rosso Dino и т.н. Това почти винаги обаче става по специален повод.

TVR и изборът на хамелеона

Най-ценният цвят за всяка марка (Част II)


Възраждането на TVR е факт, но все още не е потвърдено, че новата компания ще използва старите официални цветове на марката: зелен, син и оранжево. Тук по-различното е, че става въпрос за основния нюанс, а всеки един цвят е тип „хамелеон” и се променя на дневна светлина. Причината е съвсем тривиална – навремето шефовете на компанията са решили, че така колите на TVR ще са още по-интересни в трафика.

Сребърните стрели

Най-ценният цвят за всяка марка (Част II)


Сребристосивото е сравнително популярен цвят за серийните модели на Mercedes, но когато става въпрос за състезателни коли, особено такива, които официално представляват марката, но сребристосивото е задължителният избор, когато става въпрос за заводска състезателна кола на марката.

Легендата разказва, че Сребърните стрели са се появили след свалянето на боята на болидите W25, за да се намали теглото им. Но истината е по-различна и историята на някогашния мениджър на тима на Mercedes Алфред Нойбауер. Дълго време състезателният цвят на Mercedes е белият, а Mercedes и Auto Union избират сребристото горе-долу по едно и също време в началото на 30-те.

Тагове: tvr mercedes ferrari jaguar