IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz показа завода на бъдещето (ВИДЕО)

Комплексът Factory 56 ще бъде включен постоянно в мрежата и няма да има традиционен конвейер

Mercedes-Benz показа завода на бъдещето (ВИДЕО)

Компанията Mercedes-Benz разкри подробности за една от най-модерните производствени площадки на планетата - Factory 56. Комплексът, който през 2022 г. ще има нулеви вредни емисии CO2, ще бъде бъде оборудван с фотоволтаична система за електроснабдяване и с автономна транспортна линия. Едновременно с това фабриката ще бъде включена към единна информационна платформа, обединяваща доставчиците на компоненти, производствените отдели и крайните клиенти.

Mercedes-Benz показа завода на бъдещето (ВИДЕО)

Площта на Factory 56 е 220 000 квадратни метра, което е еквивалетно на 30 стандартни футболни игрища. Първата копка на новия завод беше направена през февруари 2018 г., а стартът на поточната линия е планиран за 2021 г. В завода ще се произвеждат следващото поколение на Mercedes-Benz S-Class, моделите от електрическия бранд EQ и бъдещите безпилотни коли на марката.

На покрива на комплекса е поставена фотоволтаична система за снабдяване с енергия, като върху 40% от неговата площ е засадена с растения. Това помага за създаването на по-ефективна енергийна система и на по-благоприятен микроклимат в помещенията.

Mercedes-Benz показа завода на бъдещето (ВИДЕО)

Главната особеност на новия завод на Mercedes-Benz е отсъствието на традиционен конвейер. Неговите функции ще се изпълняват от TecLines – автономни транспортни платформи, позволяващи през по-голямата част от времето автомобилът да стои на едно място, а не да се мести, както е сега. Този подход ще позволява да се увеличават поточни линии, без да се налага сградата да се преработва.

На практика всички операции в Factory 56 ще бъдат изцяло автоматизирани, а обичайната бумащина ще бъде заменена с компютърна обработка. За доставката на необходимите компоненти ще се използват платформи, включени към интелигентна система за товарене. Тя ще събира данни за работата на целия завод и ще доставя материали там, където те са нужни. 



Като цяло във Factory 56 ще работят 300 автономни транспортни системи. В общата мрежа ще бъдат включени дори инструментите. Например, гаечен ключ ще бъде доставян само, когато има нужда от него.

Снимки и видео: Mercedes-Benz

Тагове: mercedes-benz factory 56
0 от 500