IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Основател на Apple: Няма да има автономни коли

Стив Уозняк чакал от Стив Джобс първия автомобил с автопилот

Основател на Apple: Няма да има автономни коли

Един от основателите на Apple Стив Уозняк сравнително рядко се изказва по автомобилни теми, но винаги говори интересни неща. Сега Уозняк призна, че се е надявал, че Apple ще направи първия автономен автомобил и допълни, че най-вероятно никога няма да станем свидетели на напълно автономни коли.

Основател на Apple: Няма да има автономни коли

„Не вярвам, че ще има напълно автономни автомобили – прогнозира Уозняк пред CNBC. – Поне за момента, както и в обозримо бъдеще това просто не е възможно.

„Причините за това са много и не се крият само в електрониката или в оборудването на автомобилите. Самите пътища, които използваме сега не са подходящи за автономни автомобили. Пътищата и магистралите ни са строени с други идеи, от хора, които не могат да съперничат на природата, математиката и дори еволюцията.”

Уозняк обаче вижда смисъл в развитието на т.нар. „асистирано управление” на автомобилите. Според него, технологиите, които днес разпознават червен светофар, знак стоп и могат да осигурят аварийнно спиране, трябва да продължат да се развиват.

„Но не трябва да забравяме, че няма да имаме коли, които да вървят сами”, припомни той.

Уозняк, който притежава Tesla, обясни, че е разочарован от системата Autopilot и обясни, че тя всъщност не управлява колата.

„В Tesla правят много грешки – обясни Уоз . – Няма да ви кажа точно какви, но развитието на тяхната система ме убеди, че никога няма да имаме автономни автомобили. Постоянно надграждах и подобрявах системата на Tesla, но в един момент се отказах.”

Тагове: tesla apple
0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    някой от пишещите тук да каже колко пъти на ден му увисва телефона таблета ноутбука и компютъра и да се замисли какво се случва когато му увисне автомобилабил гейтс пътувал с такси и по време на движение автимобила се повредил шофьора отворил капака и започнал да търси проблемабил казва на шофьора дай да затворим капака и да се качим в автомобила може да потегли има множество форсмажорни фактори които са пречка за напълно автономни автомобили и това на първо място е инфраструктурата
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 5 години )
    1. за мен шофирането е кеф, който не искам да ми отнемат.2. пътищата, поне в БГ, са за хеликоптер, не за кола.3. нали се сещате, че пари нема, а жие си мачтайте!...иначе всичко зжучи супер обещаващо!
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Евала, имало и мислещи индивиди сред сивата безпросветна маса. Най-интересното е, че вече има насрочена междугалактическа среща на върховния съвет и всички изброени от теб изисквания ще бъдат приети на следващата вселенска асамблея. Само дето предвидения радиус е 500м., ама ще го увеличат сигурно.
  • #14
    5 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    автономното управление като че изисква да има само такива автомобили, тъй като иначе е много непредвидимо поведението на ръчно управляваните автомобили.. това може и да го опитат в някои държави, но да стане стандарт.. не по-рано от 2040. Дотогава я камилата, я..
  • #13
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Вече няма пречки за автономно електрическо Ферари съдейки по цитата:"Ако някога видите Ферари с автономно управление, елате и ме застреляйте!"Серджо Маркионе, бивш шеф на Фиат-Крайслер, мир на праха му.
  • #12
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Този е бил просто инструмент на Стив Джобс! Вероятно не е вярвал, че и смартфони ще има. На такива хора не вярвам, те се опитват да спрат развитието на технологиите.
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    hmn ( преди 5 години )
    до тоя дето искал ферари. па купи си го бе, кой ти забранява. купи си и W16 бугати, ако V12 ти е малко...
  • #10
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ти може да искаш всичко но закона няма да ти го позволи.От 2025г като влязат в сила новите еко норми тези големите атмосферни двигатели ще отидат в историята!А след това ще бъде наложена и пълна забрана за всички ДВГ особенно за дизелите и безиновите V8, V10, V12.След 2030г. ще се произвеждат само електрически автомобили и тук там някой хибрид.Всички превозни стредства ще бъдат оборудвани със последно ниво автономни системи. Това ще бъде задължително по закон.
  • #9
    5 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Те в някой държави вече гласят законопроекти със които в бъдеще ръчното шофиране ще бъде забранено.Със това ще бъдат избегнати 99% от всички инциденти. Това са стотици хиляди спасени животи.А и хората няма вече да си губят времето и да се морят със шофиране.Докато се возиш можеш да си почиваш или да вършиш друга работа. Като пристигнеш просто слизаш и оставяш колата сама да си намери парко място.Когато ти трябва просто я извикваш със приложение от телефона.
  • #8
    9 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Че какво му е лошото да има електрическо автономно Ферари със 1500 коня 0-100 за 1.9 сек и максимална скорост 400км?Една такава машина ще бъде абсолютен хит.Опаааа ами точно това е TESLA Roadster 2.0Феррари ако не започнат да се реформират съвсем скоро ще ядат шпека! Но те не са глупави. Вече правят хибриди, скоро ще започнати и чисти автономни електрички да правят. Неизбежно еЕлектрическите суперспортни автомобили скоро ще залеят пазара и никой няма да обръща внимание на каруци с ДВГ.