IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пожарите унищожиха уникален роудстър

Трагедията в Калифорния добива все по-страшни размери

Пожарите унищожиха уникален роудстър

Горските пожари в Калифорния вече отнеха живота на над 30 човека, наложиха евакуацията на над 200 000, унищожиха хиляди къщи, а с тях и много автомобили, някои от които изключително ценни.

Пожарите унищожиха уникален роудстър

Като единствения в света роудстър Norman Timbs Special от 1948 година, известен и като "самоделния Buick Streamliner", който е изгорял заедно с цялата автомобилна колекция на Гари Сервени в имението му в окръг Вентура.

Автомобилът е създаден от Норман Тимбс, който ползва за вдъхновение германските състезателни коли от 30-те години с първите обтекаеми каросерии. Колата е била изградена върху специално създадено алуминиево тръбно шаси, изцяло алуминиева каросерия и окачване на Ford.

За да запази формите на колата, Тимбс се отказва от вратите и мести позициите а на водача и пасажера максимално напред. Роудстърът се задвижва от V8 мотор от Buick и достига максимална скорост 193 км/ч.

В средата на втората половина на 40-те години разходите на Тимбс по създаването на автомобила са били около 10 000 долара, което днес би се равнявало на 105 000 долара.

Интересното е, че до 2000 година колата се смята за безвъзвратно загубена, но тогава я намират изоставена в калифорнийската пустиня, заедно с други коли и мотоциклети. Каросерията й е запазена на 90% и Сервени я купува за 17 600 долара на търг през 2002 година.

Той възстановява колата напълно и през 2010 роудстърът се появяват на Конкурса за елегантност "Амелия Айлънд", където печели наградата за най-добър открит автомобил.

Тагове: timbs norman timbs special
0 от 500