IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

7 от най-редките автомобили

За някои от тях колекционерите плащат 8-цифрени суми

7 от най-редките автомобили

Много хора обичат да колекционират всякакви неща. Някои обаче могат да си позволят да събират автомобили, при това много редки и много скъпи. Както във всяко хоби, така и в колекционирането на коли има такива образци, за които истинските ценители са готови да платят дори осемцифрови суми.

Rolls-Royce 15 hp

7 от най-редките автомобили

Един от първите автомобили на марката Rolls-Royce, който се появява на 23 декември 1904 г. Колата е ценна не само от историческа гледна точка, но и от колекционерска. Работата е в това, че само един 15 hp е оцелял до днес. Оценява се на 35 млн. долара, което го прави един от най-скъпите автомобили в света.

Leyat Helicа D21

7 от най-редките автомобили

Кола, разработена през 1921 г. Предвидена е като хибрид между самолет и автомобил. По пътя Leyat Helica D21 се движи с помощта на винт, който заедно с леката каросерия може да осигури достатъчна тяга. Автомобилът се произвежда до 1925 г., създадени са 30 бройки.

Ferrari 250 GT California Spyder SWB

7 от най-редките автомобили

Самите специалисти от Ferrari считат тази кола за едно от най-добрите и красиви свои творения. Моделът е произведен през 1959 г. в малка серия от 46 бройки. Това е една от причините, поради които този автомобил да е много скъп. Не е ясно къде се намират повечето от запазените досета Ferrari 250 GT California Spyder SWB. Преди няколко години едно бе продадено на търг за 17,5 милиона долара.

Oldsmobile F-88

7 от най-редките автомобили

През 1954 г. дизайнът именно на тази кола определя модните тенденции на целия американски пазар. Проектантите се оглеждат по конструкцията и дизайна му чак до 1964 г. Странно е, че самият F-88 бе произведен в едва четири бройки. Сега всички те са в частни колекции. Последният път този автомобил бе препродаден през 2005 г. срещу около 3 милиона долара.

Porsche 916

7 от най-редките автомобили

Гордостта на германската компания Porsche AG. Произведен е през 1972 г. За основа е взет предишния модел 914. Подобно на много други подобни модели, Porsche 916 се произвежда в ограничена серия от само 11 автомобила. Всички се намират в гаражите на частни колекционери.

Talbot-Lago T26 Grand Sport

7 от най-редките автомобили

Френска рядкост, произведена само в 12 единици през 1948 г. Колата сред любимците на колекционерите не само зааради яркия си и уникален дизайн, но и поради техническите характеристики. На пътя автомобилът се чувства уверен и бърз, и напълно съответства на помпозното си име.

Mercedes-Benz 300 SL

7 от най-редките автомобили

Още един спортен автомобил, произвеждан в периода от 1955 до 1963 г. Забележителен е вече само с това, че е първият спортен автомобил в историята на Mercedes-Benz. От него са сглобени общо 3258 бройки. Сред всички модели на компанията се смята, че е един от най-ценните. Този автомобил струва над 700 хиляди долара.

0 от 500