IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5 опции, които скоро ще преобърнат света на шофьорите

Някои от тях вече се разработват, като появата им е въпрос на време

5 опции, които скоро ще преобърнат света на шофьорите

Производителите на автомобили правят всичко възможно, за да угодят на купувачите, като за целта разработват какви ли не опции. Колите вече разполагат със система, разпознаваща умората у водача или пък с функция за масаж. Науката и технологиите обаче продължават да се развиват и бъдещето ще ни донесе още допълнителни услуги. Ето 5 от най-впечатляващите, избрани от изданието Your Mechanic.

Стартиране на двигателя с поглед

5 опции, които скоро ще преобърнат света на шофьорите

Сега моторът може да бъде задействан с ключ, бутон или дистанционно. А как ви се вижда вариант, според който да стартирате двигателя, като насочите погледа си към специален скенер. Става дума за система, разпознаваща водача по ретината на окото, която активира въведени по-рано настройки.

Системата вече се разработва от канадски и японски компании, като тя ще може да запомня въведени по-рано предпочитания на собственика на колата. Технологията ще може да разпознава повече от един шофьор, като по този начин ще ограничава достъпа до управлението на лица, които не са „вписани” в системата.

Безвъздушни гуми

5 опции, които скоро ще преобърнат света на шофьорите

Много компании работят върху гуми, които не се нуждаят от помпане и не се пукат, ако бъдат прободени. Подобни модели подготвян специалистите от японската Bridgestone, германската Continental и финландската Nokian.

Основната особеност на тези гуми са термопластичната смес и преминалият през специална обработка каучук, който позволява намаляване на натоварването и изключва възможността за деформация на вътрешната част. Освен това ще бъде постигната минимална загуба на енергия от съпротивлението при търкане, което съответно ще доведе и до по-нисък разход на гориво.

Автоматично затъмняване на стъклата

5 опции, които скоро ще преобърнат света на шофьорите

Някои производители вече използват подобна технология при своите автомобили. Концернът Daimler, например, въведе при своите модели преди повече от година панорамния покрив Magic Sky Control. Въпросът е дали тази технология ще стане масова в държави, в които затъмняването на прозорците е забранено със закон?

Съобщение за повреда от приборния панел

5 опции, които скоро ще преобърнат света на шофьорите

Светналият индикатор на приборния панел показва за проблем в някоя от системите на автомобила. Той кара собственика да отвори инструкцията за използване и да потърси причина за случилото се или пък директно да посети сервиз, където специалистите обикновено закачват автомобила към компютър и правят диагностика, благодарение на която откриват дефекта.

Не е далеч времето, в което на самия приборен панел и на екрана на бордовия компютър ще се появява съобщение за повреда, както и начините за нейното отстраняване. Всъщност тази технология вече я има при някои по-скъпи автомобили, като се развива непрекъснато и се очаква съвсем скоро да стане масова.

Автопилот

5 опции, които скоро ще преобърнат света на шофьорите

Автономните системи за управление се разработват от години и се развиват непрекъснато. В наши дни с безпилотни системи за движение се занимават почти всички големи автомобилни производители, а и не само те. Собствени разработки в тази насока имат производители на компоненти като Bosch и Delphi, а също така и компании, които не са свързани с автоиндустрията – като Google, Apple и Intel.

Разбира се, голяма част от шофьорите със сигурност биха искали да могат да запазят контрола върху автомобилите си, но използването, поне частично, на подобни технологии ще бъде само от полза.

Снимки: Производителите

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И се спрете с тази скритата реклама да слагате само снимки на ВАГ модели за всяка една статия, където дори на някои места става въпрос за други марки и вие пак слагате каруци на ВАГ.Смешни и жалки сте!То разбирам, че са ви спонсори, ама чак пък толкова да преигравате не бива!
  • #8
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това с ретината е доста лошо в смисъл, че ако се наложи колата да се кара от някой друг човек как ще стане? Да кажем ти прилошее и някой трябва да те закара до болница или оставиш колата в сервиза как ще я изкарват/вкарват? С тикане ли?А вратите на колата как ще се отварят? За там ще трябва дистанционно предполагам. И къф е смисъла тогава от цялото това нещо?
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Съобщение за повреда от приборния панелНе се съмнявам, че тази екстра скоро ще навлезе!За щяло и нещяло ще ви изписва грешка и ще ви подканя да ходите в сервиза.А и немските каруци и без тази екстра редовно си ходят там, така, че за тях няма смисъл, защото непрекъснато ще свети лампата.Това с гумите е толкова тъпо, че няма нужда от коментар.А това с ретината вече няма да ви крадат ключовете, а ще ви изваждат окото. Като идея не е лошо, но май е по-добре с пръстов отпечатък.
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не че нещо, ама това с ретината, ако си мислят че ще спре крадците....много са се объркали...по скоро ще ги забави 1 минута докато вкарат в софтуера ретината на крадеца ....
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 5 години )
    По-скоро е съпротивление при тр,иене, между гумата и аслфалта.
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 5 години )
    безвъздушни гуми...при първия завой си в канавката...в най-добрия случай...
  • #3
    11 rate up comment 2 rate down comment
    q ( преди 5 години )
    Тва мяза на кулло от каруца!
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тези безвъздушни гуми би трябвало да са от изключителен материал. Какъв е? Преводът пак е глупаво неправилен. Няма такова съпротивление при ,,търкане" в автомобилните гуми. Съпротивленията там са основно две - при търкаляне и при вътрешно три,ене в материяла на гумата. Дано някога си назначите редактор специалист. Само с преводач не става, да не говорим за гугъл трънслейт и подобни.
  • #1
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Д ( преди 5 години )
    На вас яко ви цакат от ВАГ групата. То всяка втора статия е с техни снимки...