IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как една страна уволни цялата си пътна полиция

14 години след това шоково решение резултатите надминават всички очаквания

"Да знаете, че всичко се записва с камера и микрофон", бърза да ни предупреди патрулният полицай, който ни е отбил за проверка между Благоевград и Симитли. Екипировката, с която е окичен, е поредният опит на МВР да се пребори с корупцията в КАТ и с прословутия въпрос "и сега какво правим?". Още е рано да се каже какъв е ефектът. Но случката ни припомня съвсем различния опит на една друга бивша социалистическа държава да прочисти силовите си служби.
  

Как една страна уволни цялата си пътна полиция
В миналото грузинската полиция се състоеше главно от "небръснати 100-килограмови дебелаци с мръсни униформи, които висят по пътищата да изнудват за дребни подкупи". На снимката: служителки на патрулната полиция в Тбилиси днес.

  
Грузия влезе в световните новини през 2004, след като току-що избраният й президент Михаил Саакашвили внезапно уволни... цялата пътна полиция. Почти 30 000 служители бяха освободени, а самата структура - разпусната. Около месец страната се справяше без униформени полицаи, преди да заработи новата Патрулна полиция - съставена почти изцяло от новонаети и обучени съвсем набързо хора. За всеобщо учудване обаче този месец на анонсирано от правителството беззаконие изобщо не доведе до ръст на престъпността - което ясно показва колко ефективно се е борила срещу нея полицията преди това.
  

Как една страна уволни цялата си пътна полиция
Тбилиси днес. Трафикът е хаотичен, но спокоен. Снимки КОЛЕЛА

  
До 2003 Грузия се управляваше от бившия външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе, а вътрешното й министерство (наречено Министерство на държавата сигурност) бе под ръководството на бивши кадри на КГБ. Пътната полиция, която бе униформената служба на министерството, беше в плачевно състояние. Заплатите на полицаите се колебаеха около 50 долара, но дори и те рядко стигаха до тях, защото парите се даваха в брой на началниците на отдели, които обикновено задържаха всичко, а на служителите им оставаше да живеят, "от каквото изкарат".

"Рядко можеше да минеш и 10 километра, без да те спре пътен полицай и да ти изкрънка няколко долара подкуп", разказва Шота Утиашвили, бивш шеф на информационния отдел в министерството. "Това бе видът на нашата полиция в очите на обществото - небръснати 100-килограмови дебелаци с мръсни униформи, които висят по пътищата да изнудват за дребни подкупи. Имахме 15 000 такива служители".

 
Тбилиси
За четири дни в Тбилиси видяхме предимно германски и японски автомобили (включително и екзотични тунинги като този, върху основата на Suzuki Vitara), и нито един френски или италиански. Снимка КОЛЕЛА


В началото на 2004 Михаил Саакашвили спечели президентските избори с 96% от гласовете и реши да започне тъкмо от полицията обещаните реформи.
В началото се опитахме просто да засилим контрола, разказваше по-късно той, но какъв контрол над хора, които трябваше сами да си плащат бензина на колата, ако решат да отидат и да арестуват някого? "Ако един човек продължително е бил замесен в подобни нарушения, криминални по природа, не може да очакваш да се промени", казва Ека Ткешелашвили, бившият правен министър. Затова Саакашвили отстрани от силовото ведомство всички ръководни кадри, имали връзки с КГБ, и след това разформирова цялата пътна полиция.

   
Как една страна уволни цялата си пътна полиция
Средищата на нощния живот в Тбилиси, подчертано опасни за туристи в края на 90-те, днес са спокойни и сигурни


Първоначално попълването на новата Патрулна полиция бе проблем. Повечето й служители трябваше да излязат по улиците с едва няколко седмици обучение и в някои случаи нивото им на подготовка бе "шокиращо ниско", както призна един от повиканите на помощ европейски инструктори. Но постепенно нещата се изгладиха. Полицейската академия приемаше кандидати само с висше образование. Междувременно правителството започна осезаемо да увеличава заплатите, да ги плаща по банков път, и преоборудва полицаите с нови автомобили и униформи.

    
Как една страна уволни цялата си пътна полиция
В началото на тази година патрулната полиция създаде отделен корпус, който да се грижи за сигурността на туристите. Грузия е една от най-бързо растящите туристически дестинации в световен мащаб

  
Промяната обаче явно се забеляза, защото пътната полиция, която в края на 90-те бе най-мразената структура в страната, през 2009 в една анкета бе посочена като третата най-уважавана институция след Грузинската православна църква и армията. Днес популярните пътеводители като Lonely Planet препоръчват на пътешествениците да се обръщат към полицията в Тбилиси за помощ, защото служителите й са "любезни и услужливи". Тази година вътрешното министерство в страната създаде специална нова полицейска служба, насочена изцяло към сигурността на туристите.

    
Как една страна уволни цялата си пътна полиция
Михаил Саакашвили с Владимир Путин през 2008. Днес бившият президент е изгнаник и човек без паспорт. Снимка Wikipedia CC

   
Архитектът на тази промяна обаче отдавна не е в Грузия. След като загуби властта, Саакашвили трябваше да бяга в Украйна от заплахата да бъде съден, и загуби грузинското си поданство. За кратко той се сближи с украинския президент Петро Порошенко, който го направи управител на област Одеса. Но отношенията им се влошиха и Саакашвили бе лишен и от украинския си паспорт, превръщайки се на практика в човек без родина.

 


 

0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Пурко ( преди 3 години )
    Руса грузинка е като джобен безшумен ъглошлайф с гумен диск
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Има много причини за това, качеството на пътищата и релефът на страната например. Добрата полиция не гарантира минимум смъртни случаи. Неслучайно и в САЩ са двойно повече на 100 000 души, отколкото у нас. Това, което грузинците са постигнали, е да изкоренят шкембелиите, които нищо не работят и само търсят рушвет, и да намалят корупцията до някакви нормални мащаби
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    333 ( преди 3 години )
    По някаква причина имат повече загинали при ПТП от нас, при това чувствително на глава от населението, а на брой автомобили в пъти повече загинали. Явно не е помогнало особено.
  • #10
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Въпреки образцовия кат , продължават да са в челните места по организирана престъпност, няма репортаж в който да не споменат албанската или грузинската мафия
  • #9
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Ико ( преди 3 години )
    До последните двама:човека ви е казал ЗАД Витарата.Четете преди да пишете.
  • #8
    4 rate up comment 6 rate down comment
    До по-долния ( преди 5 години )
    гладно дилърчИ продадeно рено сънува ...)))
  • #7
    38 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Отдясно черната кола е Приус 3.А колкото до уволнението то няма как да стане у нас. Всички са навързани, като свински черва. Много политици и депутати тогава трябва също да си ходят, ако някой се разприказва. Боко и Цецо са главните кадровици на системата и всички назначения на замесници и началници на РПУ и ОДВР миниват през тях и те си казват думата. Не виждам при тази шуробаджанащина нещо добро да се случи.
  • #6
    10 rate up comment 20 rate down comment
    Русия ( преди 5 години )
    До Тинтири-минтириЛитва и Естония са на изчезване като нас.Като слагаш пидали тъй става.
  • #5
    26 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За четири дни в Тбилиси видяхме предимно германски и японски автомобили (включително и екзотични тунинги като този, върху основата на Suzuki Vitara), и нито един френски или италиански. Снимка КОЛЕЛАИ точно зад тунингованата Витара паркиран Рено Еспас
  • #4
    7 rate up comment 7 rate down comment
    човек ( преди 5 години )
    Снимката на полицайките е обърната.