IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да полираме сами захабените фарове?

Два съвсем прости метода, които ще върнат свежия вид на колата ви

Как да полираме сами захабените фарове?

Рядко се замисляме на какви мъчения е подложена всъщност предницата на автомобила ни: прах, камъчета, насекоми и какво ли не, посрещани челно със скорости от порядъка на 120 км/ч. Затова и металните елементи отпред получават допълнителни слоеве боя. Но има един компонент, който не може да бъде защитен по този начин: фаровете.

Как да полираме сами захабените фарове?

Тяхната пластмасова повърхност непрекъснато е бомбардирана с дребни частици, които правят миниатюрни дупчици. Те на свой ред бързо се замърсяват и затъмняват фара. Отделно самата пластмаса "помръква" под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Резултатът е, че в един момент светлината от предните ви фарове трудно успява въобще да пробие навън, камо ли да освети хубаво пътя пред вас. Но дори и денем помътняването на фаровете е доста дразнещо - вече по чисто естетически съображения.
Добрата новина е, че никак не е сложно да се справите с него. Дори не се налага да прибягвате до платени услуги като полиране или специални лепенки. Ето два способа да ликвидирате проблема в домашни условия, предложени от изданието The Manual.

МЕТОД 1 - ПАСТА ЗА ЗЪБИ

Как да полираме сами захабените фарове?

Снабдете се със сапун, вода, паста за зъби, мека кърпа и парцал за подсушаване. Задачата ви ще се улесни значително, ако намерите и малко бояджийска лента, с която да предпазите метала в съседство с фаровете от действията си. Първо, измийте със сапун и вода фаровете и околните повърхности. Така ще махнете песъчинките, които иначе биха надраскали пластмасата. Подсушете добре и после облепете около фара с бояджийската лента.

После изцедете малко паста за зъби върху парцала и с леки кръгови движения минете по целия фар. Изплакнете с вода и подсушете. Това е всичко. Не е толкова ефективно като другите методи, но все пак върши работа, а ще ви отнеме не повече от 5-10 минути. Само имайте предвид, че пастата трябва да е обикновена - без разните микрогранули и други измишльотини, защото те ще издраскат повърхността.

МЕТОД 2 - ШКУРКА

Как да полираме сами захабените фарове?

Началото е същото - измиване със сапун, подсушаване и облепване с лента. После вземете парче дребнозърнеста шкурка (Р600 или най-добре Р1000), навлажнете я леко и минете по фара първо с леки кръгови движения, а после и с хоризонтални. Не натискайте силно, за да не надраскате пластмасата.

След това вземете още по-фина шкурка (Р2000) и повторете движенията, но в обратна посока. Забършете повърхностите с мека кърпа и изтрийте с тампон с алкохол. За допълнителен ефект след това може да минете веднъж и с пастата за зъби.

На практика принципът е същият, както и ако закарате колата някъде за професионално полиране. Разликата е само в инструментите. В момента съвсем базово полиране ще ви струва около двайсетина лева - но то е повърхностно и с кратък ефект, и се ползва най-вече от автотърговците от Горубляне. По-качествена работа излиза между 40 и 50 лева, а за около 90 ще ви минат полирания фар и със специален керамичен лак. Но спокойно можете да си спестите разхода и да приложите горните два метода у дома.

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Единственият вариант е да се изшлайфа старото лаково покритие, да се полира фара и ДА СЕ ПОЛОЖИ НОВ ЛАК. Всички други опции са временни и фаровете пожълтяват от месец до година.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Той първия е именно такъв професионалист, който иска да ти вземе 30-40 лева вероятно :)
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    До първия ( преди 5 години )
    Няма как да са по-зле от преди защото така се полират фарове. А ако не си доплатиш за фолио след няколко месеца пак ще е същото независимо дали ти го е полирал професионалист или ти самия с по-горните методи. При професионалиста може да изкара малко повече защото минават с няколко вида шглокки и заглаждат повече но след максимум година пак са помътнели.
  • #2
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не си струва. За 30-40лв. Професионалист ще ви ги направи.
  • #1
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    след подобно полиране със шглокка или паста , ако не запечатте с качествено фолио или истински специален лак за фарове - до 3 месеца фаровете ще са мега ултра по -зле от преди!