IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

6 системи в автомобила, които шофьорите не ползват правилно

Сред тях са ръчната спирачка, предпазния колан и вътрешното огледало

6 системи в автомобила, които шофьорите не ползват правилно

Преди да стане пълноправен шофьор, човек кара курсове и съответно полага изпит. По време на обучението обаче никой не му обяснява как правилно да използва някои допълнителни системи, които са налични в повечето автомобили.

Дистанционно отключване

6 системи в автомобила, които шофьорите не ползват правилно

Най-разпространената грешка е изключването на алармената система от разстояние. Това се случва, когато човек отива към автомобила си и го отключва, преди да е стигнал до него.  И съответно прави огромна грешка – колата трябва да се отключва, когато шофьорът (или някой от спътниците му) е непосредствена близост.

Отваряйки или затваряйки вратата от разстояние, позволява много лесно прехващане на сигнала от дистанционното. Съответно така автомобилът може по-късно да бъде откраднат без никакви проблеми. Много хора имат навика да изключват алармата от 20-ина метра, като не преценяват, че зад колата може да се е скрил крадец. И докато бъдат изминати тези 20 метра, то престъпникът отваря вратата и отмъква нещо ценно от салона.

Ръчна спирачка

6 системи в автомобила, които шофьорите не ползват правилно

Някои водачи, чиито автомобили са с автоматична скоростна кутия, изобщо не проумяват защо им е нужна ръчна спирачка, след като има режим „Паркинг”. Тя е нужна, тъй като обезопасява именно скоростна кутия. Ако не се сложи ръчната при паркиране под наклон, цялото натоварване за удържането на автомобила пада именно върху механизмите на трансмисията.

В нормални условия скоростната кутия се справя с това натоварване, но ако друго превозно средство се удари в паркирания ви автомобил, то кутията няма да издържи. И ще се наложи да ремонтирате не само каросерията, но и трансмисията.

Експерти посочват правилните действия при паркиране. Спирате, държите крака си на спирачката, премествате лоста в положение „Паркинг”, дърпате ръчната и едва тогава махате крака си от педала. Така автомобилът ще бъде задържан от ръчната спирачка, а не от скоростната кутия.

Изключване на предната въздушна възглавница

6 системи в автомобила, които шофьорите не ползват правилно

Много собственици на автомобили знаят къде се намира превключвателя, с който се изключва предната въздушна възглавница – най-често е в края на торпедото от страната на пасажера или жабката. За да бъде деактивиран еърбега, трябва да се пъхне нещо в този превключвател. Повечето шофьори пробват с отверка, но е далеч по-лесно да се използва ключа за запалване, който пасва идеално за тази цел. Ако колата ви е с безключов достъп, то трябва да знаете, че физическият ключ е скрит вътре в устройството.

Предпазен колан

6 системи в автомобила, които шофьорите не ползват правилно

При всички автомобили височината на предпазния колан може да се регулира, но много малко хора са наясно как става това. Всъщност е много просто – натиснете фиксатора и изтеглете ремъка нагоре или надолу. Правилното разположение на предпазния колан е когато той минава през центъра на гърдите.

Автоматично блокиране на вратите

Всички знаят, че в салона има бутон, с който може да бъдат блокирани (и съответно разблокирани) вратите на автомобила. Но не всички са наясно, че ако бутонът бъде задържан за 2 секунди, то се задейства функция за автоматично заключване на вратите при движение. За да бъде изключена тя, трябва да се повтори същото упражнение. Тази система е налична при всички съвременни коли.

Задно огледало

6 системи в автомобила, които шофьорите не ползват правилно

При съвременните автомобили огледалото в салона има функция за автоматично затъмняване, чиято цел е да предпази от заслепяване шофьора на движещото се отзад превозно средство. При колите, които не разполагат с тази функция, също има подобна предпазна мярка.

Забелязвали ли сте лостчето в долната част на огледалото? Издърпайте го (или го избутайте) и огледалото ще промени своя ъгъл, като светлината повече няма да попада в очите. После може да дръпнете лостчето обратно и огледалото ще се върне в изходно положение, като няма да ви се наложи да го настройвате отново.
 

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    На който му е харесало нещо в колата просто ще счупи прозореца, ще го вземе и ще си плюе на петите. Надали някой ще клечи до колата и ще чака надявайки се собственика да я отключи от 20 метра за да има време да отмъкне каквото си е харесал. Освен това ще рискува да го хванат или най-малкото да го видят и разпознаят после.
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до до 1 ( преди 5 години )
    И двете тези са отбелязани:"...Отваряйки или затваряйки вратата от разстояние, позволява много лесно прехващане на сигнала от дистанционното..."
  • #6
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Москалес ( преди 5 години )
    Моя 12-так няма дистанционно, не е автомат, ръчната му не работи отдавна, коланите не се регуират и се заключва само ръчно.Колкото до задното огледало - наистина ли съществуват същества на тази земя, които не знаят как се затъмнява?
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 1 ( преди 5 години )
    Не си разбрал идеята! Ако нещо в автомобила е привлякло погледа на някого, застава до автомобила бе да стърчи и като отключиш от 20 метра отваря, грабва нещото и беж Лиске да те няма.
  • #4
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Държа бутона вечи два часа натиснат и нищо ! Мойта Дачия акъл няма значи !
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всички знаят, че в салона има бутон, с който може да бъдат блокирани (и съответно разблокирани) вратите на автомобила. Но не всички са наясно, че ако бутонът бъде задържан за 2 секунди, то се задейства функция за автоматично заключване на вратите при движение. За да бъде изключена тя, трябва да се повтори същото упражнение. Тази система е налична при всички съвременни коли.Леко да не е за всички, ама лекинко така отзад!
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Милениал ( преди 5 години )
    Много съм глупавичък и не знам за какво служи лостчето под огледалото.
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Интересно как като си отключих колата от близо сигнала на ключа знае да не се разпространи на 20м за да не го копират. Дали ще отвориш от близо или далеч сигнала и разпространението му са еднакви. Или идеята че го прихващат докато пътува към колата. Със скорост близка до тази на светлината. Бая бърз ще е този хакер