IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Градовете в ерата на електромобилите според Jaguar

В мегаполисите на бъдещето няма да остане място за бензинови и дизелови коли

Градовете в ерата на електромобилите според Jaguar

Главният дизайнер на Jaguar Йън Калъм и водещото лондонско архитектурно бюро в Лондон Barr Gazetas разработиха съвместно четири концептуални плана за развитието на града в бъдещто. Проектите бяха наречени Today (Днес), Tomorrow (Утре), Electric City (Електрически град) и Electric Future (Електрическо бъдеще).


Градовете в ерата на електромобилите според Jaguar

В инфраструктурата на градовете на бъдещето трябва да се вземат предвид електрическите автомобили, тъй като развитието на този сегмент вече е достигнало повратна точка - с това са съгласни както автомобилни инженери, така и строители, експерти по дизайн и специалисти по недвижими имоти. Глобалното електрифициране на света е неизбежно - в това е убедена както Jaguar с първия си електрически кросоувър I-Pace, така и всички големи производители на автомобили.

Градовете в ерата на електромобилите според Jaguar

Концепцията Today включва използването на традиционни жилищни комплекси с бензиностанции и ресторанти по пътищата с интегриране на новите възможности за електрификация. За основа е взета британската мрежа Forton Services, която през 1965 г. е иноватор в своята област. Благодарение на прехода към обслужването на електромобилите на зарадните станции, ще стане по-тихо и по-чисто, а поради принудителното увеличаване времето за изчакване за зареждане на тези коли, ще се появят комплекси с плувни басейни, спортни зали, търговски центрове и др.

Проектът  Tomorrow се базира на култов за Великобритания многоетажен паркинг, построен в Лондон през 1970 г. Той трябва да се превърне в ефективно място за зареждане, където шофьорите ще могат да оставят своите автомобили да се заредят за дълго време, ако нямат възможност да правят това у дома си.

Градовете в ерата на електромобилите според Jaguar

Electric City е реалността на близкото бъдеще. Идеята включва усвояване и възраждане на изоставените постиндустриални обекти - например ливърпулския док "Стенли", който не се използва още от 80-те години на миналия век.

Проектът Electric Future показва колко чист и "здрав" ще стана град като Лондон, след като електрическите автомобили заменят тези с традиционния ДВГ. В мегаполисите ще има повече растителност, а благодарение на използването на слънчевата енергия и тази от приливите и отливите всички градове ще могат самостоятелно да осигуряват тока, необходим за транспорта на бъдещето.

Градовете в ерата на електромобилите според Jaguar

Лондон е безспорен лидер по отношение на лесната употреба на електрически автомобили. Според мащабно проучване на компания Spotahome - популярен онлайн сървис за отдаване и наемане на жилища и авомобили под наем, британската столица има най-добрата електропреносна инфраструктура в света. В близко бъдеще градските власти планират да изградят още 100 станции за бързо зареждане на електромобили. Автомобилните производители пък нямат избор - поради по-строгите правила за количеството на вредните емисии все повече и повече компании частично или напълно изоставят дизеловите двигатели и се захващат с развитието на електрически коли.

Илюстрации: Jaguar

Тагове: jaguar
0 от 500