IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ не може да ви глоби, ако сте без зимни гуми

Стартиралата акция на "Пътна полиция" включва също проверка на чистачките и фаровете

КАТ не може да ви глоби, ако сте без зимни гуми

Стартиралата от началото на месеца акция на КАТ „Зима” има за цел да провери дали шофьорите и автомобилите им, които се движат по българските пътища са подготвени за зимата. Но в това не влиза задължителното използване на зимни гуми.

Зимните гуми не са задължителни, но са много важни

В началото на миналата година бяха направени промените в Закона за движение по пътищата и там е записано, че от 15 ноември до 1 март шофьорите трябва да използват гуми с дълбочина на грайфера минимум 4 мм. С други думи, КАТ може да ви санкционира ако карате с износени гуми - глобата е 50 лева, но не и ако шофирате с летни гуми насред циганското лято.

Естествено, изборът на зимните гуми е най-препоръчителен с оглед на променящите се атмосферни условия оттук нататък, летните гуми ще ви оставят безпомощни в задаващите се снегове и ниски температури, мокър и студен асфалт и т.н.

Другите елементи от тазгодишната акция „Зима” ще са проверките на фаровете и чистачките, а първите глоби от вчера са свързани точно с неизпълнение на вече позабравеното в отделни части на страната задължение на шофьорите да карат на фарове или с дневни светлини.

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ра$$$ово Ломско ( преди 5 години )
    Дълбочината на грайфера, тази зима, трябва да е 50 лева! Точка!!
  • #6
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    някой ще отговори ли зящо не може шипирани гуми отговоарящи на европейските норми
  • #5
    23 rate up comment 0 rate down comment
    Неук ( преди 5 години )
    Много подвеждаща статия, В закона пише следното:... да се използват гуми, подходящи за зимни условия ( не се знае какви ) ИЛИ такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4мм. ....Питайте юристи какво означава или. Онези подходящи за зимни условия ( зимните ) може да са ***, в закона за тях е казано, че са подходящи и точка. Само онези с летните трябва да имат дълбок грайфер. Тъй като правната култура на депутатите е нулева са сътворили поредната мисловна пръ..н
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    durex ( преди 5 години )
    да ползват гуми и зиме и лете тия от кат...не треа се размножват такива тъпегьози.
  • #3
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Пешо ( преди 5 години )
    Моите гуми стават за март и април. Пробвал съм ги и в мъгла.
  • #2
    25 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Който има акъл като паднат температурите ще сложи зимните. После напролет ще върне летните. Разбира се ако живееш някъде в планината може и да минеш без летни. Или в югозападна България без зимни. Но като цяло си трябват 2 комплекта ако искаш да ти е спокойна главата и да не влизаш в новините. Въпрос на здрав разум.
  • #1
    50 rate up comment 2 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    всяка есен в пресата излизат статии с гръмките заглавия - Почват глобите за зимни гуми!! Трябва да има осъдени за лъже разпространение.. от край време закона визира само дълбочина на грайфер за гумите.