IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Помните ли жълтите френски фарове?

Началото им идва още от Първата световна война

Помните ли жълтите френски фарове?

Сигурно помните жълтите фарове на френските коли от 70-те и 80-те години, дори и от първата половина на 90-те години. Това, естествено, вече е част от историята. Която обаче е повече от интересна.

Помните ли жълтите френски фарове?

Според най-патриотичните френски източници жълтите фарове се появяват по време на Първата световна война, за да могат войниците и гражданските отряди да различават френските от германските автомобили и да знаят по кого да стрелят.

В средата на 30-те години това се появява и в закон и жълтите фарове се връщат отново в употреба през Втората световна война, по време на окупацията, започнала през 1940 година.

Дори след края на войната обаче жълтите фарове остават и французите продължават да ги използват – като напомняне за традициите на Съпротивата. Чак през 1993, когато Франция уеднаквява с другите европейски държави правилата за движение по пътищата, включително и за светлините, те отиват в историята.

Днес, по изключение може да карате кола с жълти фарове, ако е произведена преди 1993 година. Което е страхотна новина за всички ретро коли и янгтаймери.

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    В България мога да карам и със зелени фарове. Тук европейските директиви са само за балъците. Всеки път като излизам от вкъщи и си вика "Ейй, те това е Европейски Съюз!!!"
  • #1
    33 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Жълтите допълнителни фарове са много добри в мъгла. Светлината от този спектър прониква много по-добре при ниска видимост.