IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mini Penny Lane - не само за фенове на Beatles

Мъникът, покрит с монети се продава за 25 000 долара

Mini Penny Lane - не само за фенове на Beatles

Едва ли има някой, който да не е чувал класиката на The Beatles „Penny Lane” от 1968 година. От лятото насам се продава един автомобил, който е тясно свързан с този хит – Morris Mini-Minor от 1968 година, поръчан навремето от Пол Маккартни за популяризиране на сингъла „Penny Lane” и облепен с 4000 монети, които вече не се използват на Острова.

Mini Penny Lane - не само за фенове на Beatles

Всъщност, сър Пол е поръчал две такива Mini-та, но сега на пазара е само едното, а цената му е направо символична, не само за феновете на легендарната група от Ливърпул – 25 000 долара. Другото от години е експонат в парка за забавления Cornish Goldsmith.

Според различни източници, през 1968 година Пол Маккартни всъщност е поръчал три такива коли, но третата засега не се е появявала на бял свят и има слухове, че е в Щатите, където пък преди години се пръкнаха няколко копия на двата британски оригинала.

Mini Penny Lane - не само за фенове на Beatles

Монетите, които са внимателно покрити с лак, за да се спре оксидацията им, добавят към 60 килограма към теглото на колата, но тя остава в движение. До средата на 90-те години това Mini е било собственост на компания, специализирана в промоциите на различни продукти, след това е купено от служител на фирмата след фалита й.

Mini Penny Lane - не само за фенове на Beatles

През 2002 година той е продава на настоящия й американски собственик. Оттогава насам колата често се появява по различни изложби, а настоящият й собственик разказва, че някои от монетите, използвани за облепването й са от края на XIX век и имат сериозна нумизматична стойност.

Тагове: mini beatles
0 от 500