IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5 вредни навика, които струват много на шофьора

Ако игнорирате тези действия, вероятно дори ще спестите пари

5 вредни навика, които струват много на шофьора

Цената на горивото и застраховките се увеличава, а те са основни пера в бюджета за издръжката на един автомобил. Авточастите и труда на механиците в сервизите също поскъпват, което кара обикновеният собственик да затяга колана, за да се справи. За това може да помогне и отказването от някои вредни навици, които много шофьори са придобили през годините.

Закъсняло обслужване

5 вредни навика, които струват много на шофьора

Някои водачи решават да игнорират техническото обслужване на автомобила си (нека не се бърка с технически преглед). Става дума за смяна на маслото и на други основни консумативи, което трябва да става на определен период от време. Отлагането на обслужването няма да спести пари, дори напротив – може сериозно да влоши състоянието на автомобила и да се наложи по-скъп ремонт.

Претоварване

5 вредни навика, които струват много на шофьора

След като станете собственик на автомобил, разберете какъв максимален товар може да носи той. И нека тази цифра ви остане в главата, ако не искате да си навлечете сериозни неприятности (тоест да похарчите много пари за ремонт най-вече на окачването). И когато някой ви накара да прекарате хладилника или пианото му, просто му кажете да си наеме товарен бус.

Резки ускорения и спирания

Още един навик, който може да ви струва скъпо – грубите ускорения и спирания, особено когато автомобилът все още не е със загрят двигател. При подобен маниер на шофиране излагате мотора на сериозен риск. Освен това се увеличават разходът на гориво и на масло, а това е излишно.

Дясната ръка на волана

5 вредни навика, които струват много на шофьора

Сред шофьорите е разпространето мнението, че ако дясната ръка е поставена върху лоста за скоростите, това увеличава натиска върху нейни основни детайли и води до увреждане. Според експерти, подобно твърдение е спорно, но в действителност е добре дясната ръка да се поставя на лоста, само когато се сменят предавките. Най-малкото от гледна точка на безопасността е добре и двете ръце да са върху волана при шофиране.

Отвличане на вниманието

5 вредни навика, които струват много на шофьора

Често срещана гледка, особено при големи задръствания, е шофьор с цигара в уста, който с едната ръка рови в мобилния си телефон, а с другата сменя станциите на радиото. Едновременно с всичко това му се налага и да се придвижва напред. И често това завършва със спиране в бронята на автомобила пред него. Което съответно води и до разходи заради посещението в сервиза.

0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Оня ( преди 5 години )
    С.вирка по време на шофиране - освен пряката цена на услугата остава риска от тоталка и/или смрът.
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Абе пиано и хладилник трудно ще натоварите, но пък няма проблем да метнете 10-тина торби цимент в багажника или 2-30тина кашона плочки подредени хитроумно и на задната седалка.
  • #2
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Посмяхме се отново, аз имам навик да си нося или хладилник или пиано в багажника.
  • #1
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Ха-ха ( преди 5 години )
    Бих искал да видя тоя лек автомобил,който може да побере пиано,както и хладилник,който тежи повече от 100кг.