IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Великобритания изтегля забраната на двигателите с вътрешно горене за 2032 г.

За подобна мярка настояват някои от членовете на правителството

Великобритания изтегля забраната на двигателите с вътрешно горене за 2032 г.

Ако Великобритания иска да стане световен лидер в областа на електрификация на транспорта, то трябва пълната забрана на автомобили с бензинов и дизелови двигатели да влезе в сила не през 2040, а през 2032 г. Около тази идея се обединяват някои членове на правителството на страната, цитирани от местните медии.

Великобритания изтегля забраната на двигателите с вътрешно горене за 2032 г.

Целта на забраната е намаляване на вредните емисии и съответно подобряване на екологичната обстановка. А това, поне според чиновниците, няма как да се направи от цивилизация, която активно използва бензинови и дизелови двигатели.

„Ако наистина се стремим да бъдем световен лидер по брой на електромобилите, правителството трябва да ускори появата на нови транспортни средства, за да може вредните емисии да бъдат нулеви още през 2032 г.”, заяви председателят на Комитета по бизнес, енергетика и промишлена стратегия на Великобритания – Рейчъл Рийвс.

В нейния доклад се казва, че Великобритания трябва да стимулира търсенето на електромобили. Тя също така критикува решението, според което от средата на ноември се отменят държавните субсидии при покупка на хибрдни автомобили.

Идеята на Рийвс за по-ранна забрана на двигателите с вътрешно горене е подкрепена и от Британската асоциация по енергетика Energy UK. Нейни представители са категорични, че изтеглянето на срока е напълно възможно и осъществимо.

Тази позиция си има и противници, според които това е напълно невъзможно. Един от тях е генералният дирекор на Бритаското общество на автомобилните производители и трейдъри (SMMT) Майк Хоуз. Той посочва, че в момента превозните средства с нулеви вредни емисии заемат едва 0,6% от автопарка на страната. И за да се постигне пълна забрана на двигателите с вътрешно горене, само за 10 години търсенето на електромобили трява да скочи с около 17 000%, което е невъзможно.

Снимка: Unsplash


 

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    А бе Теслата и сега си прави над 1000км пробег дизела и той е къде е разликата?Пратете ДВГ в музея!
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    до TSLA ( преди 5 години )
    има разлика да искаш нещо и то да се случи.. и тя е огромна в някои случаи. Та - едно е да искаме да станем по-зелени и по-чисти - друго е да забраниш ДВГ след 2032. Просто малко по-реалистични трябва да сме.. може би други мерки междувременно, може би евро 7, *** изцяло забрана няма да сработи толкова скоро според мен. И то не щото искам да дишам гаден въздух или шото искам да си карам дизела (не карам дизел).
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Фолк без фолксваген ( преди 5 години )
    Кой ще е жив през 2032 г е въпроса.
  • #4
    9 rate up comment 6 rate down comment
    TSLA ( преди 5 години )
    Осиране е всеки един ден, в който изпускаш ракообразуваша отрова с колата си, хвърляш си чашката и фаса през прозореца, последвано от храчка. И понеже не мислиш, властите треа го правят вместо тебе и да ограничат поне единия от тея елементи. Не за друго, ами понеже подрастващите е в градовете стават все по-рахитични. И що треа пишем неща ясни от самолет? Щото аудиторията тука е на средни 19..
  • #3
    13 rate up comment 7 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    защо да чакат чак 2032.. направо да "дръпнат" забраната за 2020та.. така и така ще е осиране - да е по-скоро..
  • #2
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ей го бай *** знае повече.
  • #1
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Като навсякъде и във Великобритания чиновниците са тотално откъснати от реалността! Дори и в 2050та година не могат да постигнат пълна забрана та камо ли близо 20 години по-рано... а до тогава може да си запишете какво съм казал - електрическите кошници отдавна ще са анатемосани като ДВГ!