IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)

От електрическия Mercedes до Ferrari за 7 милиона лева: какво хвана окото на пратениците ни

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)

На 14 октомври затвори врати Парижкият автомобилен салон. 120-ият му юбилей бе помрачен от отказа на над дузина производители да участват; но въпреки това над милион зрители разглеждаха експозицията в Port de Versaille. Сред тях бе и екип на КОЛЕЛА, за да ви предложим своята подборка на десетте най-важни модела от тазгодишното издание.




Peugeot e-Legend concept


Без съмнение това бе голямата звезда на автосалона - нищо, че става дума само за концепт. E-Legend е вдъхновена от класическото 504 Coupe, но е построена изцяло за електрическо задвижване. Създател на тази красота е главният дизайнер на Peugeot Жил Видал, специално интервю с когото ще видите в следващото издание на КОЛЕЛА. Между другото онлайн петицията до шефа на Peugeot да пусне колата в производство събра 25 000 подписа буквално за три дни.

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


BMW Серия 3

Дългоочакваното седмо поколение на най-класическото BMW може и да разочарова онези, които очакваха революция в дизайна. На външен вид колата е умерен прогрес спрямо предишната. Отвътре обаче е съвсем различна: нова платформа, нови двигатели, включително плъг-ин хибрид, и изцяло нова информационна система с 10-инчов тъчскрийн, управление с жестове и интелигентен асистент, с когото буквално можете да разговаряте. Естествено, ще има и M3 версия, но не я очаквайте преди 2020 година.

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


Mercedes GLE

Поколебахме се коя премиера на Мercedes е по-интересна - новата B-класа или GLE. Няма спор обаче коя ще е по-търсената в България.
Новото GLE е с малко по-изчистени очертания от предишното, и с цели 8 см по-дълго междуосие. Багажникът вече побира внушителните 825 литра, водещ показател в класа. Най-после ще има и версия със седем места.
Вътре колата получава най-новата мултимедия на Mercedes с два екрана и интелигентен асистент. Може и сама да спира и потегля в трафика.

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


Ferrari Monza SP1

Вдъхновен от класики от 50-те години, като 750 Monza Spyder например, този едноместен суперавтомобил е изработен почти изцяло от въглеродни влакна и задвижван от емблематичния V12 мотор на Ferrari. Ще бъде произведен в съвсем лимитирана серия и продаден на избрани клиенти срещу сума, клоняща към три и половина милиона евро.

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


Skoda Vision RS


Това е само прототип. Но от неговия доста смел дизайн - последно творение на Йозеф Кабан преди преминаването му в BMW - ще се роди следващото поколение на Skoda Rapid (което вероятно ще смени и името си със Scala). Чехите планират да дръпнат нагоре досегашния си бюджетен модел и да го изправят срещу машини като Volkswagen Golf и Ford Focus.

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


VinFast


Ако никога досега не сте чували името VinFast, не се притеснявайте. Това е съвсем нова виетнамска компания - което не звучи кой знае колко съблазнително. Но VinFast има достъп до огромни фондове и неслучайно на щанда им в Париж бе Дейвид Бекъм. Двата първи модела са в премиум сегмента, като двигателите идват от австрийската AVL (по същество версии на един стар мотор на BMW, но без променливото газоразпределение Valvetronic), скоростните кутии - от германската ZF, а дизайнът е дело на Pininfarina.

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


Кia ProCeed


Досега това име беше за тривратата версия на Ceed. Занапред ще е отделен модел - нещо като спортно комби с две врати. Задницата я отличава от останалите варианти в семейството. Иначе отвътре Proceed е почти близнак на хечбека Ceed, ако не броим спортните седалки. Най-мощната версия ще има 1.6-литров бензинов турбомотор с 205 коня.

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


Porsche 911 Speedster


На книга това е само концептуален модел. На практика обаче новият 911 Speedster вече е заложен за производство, макар и в силно лимитирана серия  - 1948 бройки. Той ще е със същия 4-литров атмосферен боксер с 6 цилиндъра като в GT3, с максимална мощност 500 конски сили.

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


Renault K-ZE


Renault показа няколко луксозни футуристични концепта в Париж, но далеч по-важен от тях може да се окаже този скромен електромобил, който от догодина ще се появи в продажба на китайския пазар. Напомнящ силно на Dacia Sandero, К-ZE ще има 250 километра пробег с едно зареждане и цена от порядъка на 20 хиляди лева. Кой казва, че електромобилите са непосилно скъпи?

10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)


Mercedes EQC


Премиерата му беше почти месец преди Париж, но тук публиката за пръв път се докосна до този първи модел от новата електрическа гама на Mercedes. Този компактен кросоувър иска да се конкурира с Теsla Model X и за целта предлага 405 коня максимална мощност, 765 нютонметра въртящ момент и само 5.1 секунди от 0 до 100 км/ч. Пробегът с едно зареждане е 450 километра.

 10-те най-интересни коли от автосалона в Париж (ВИДЕО)

0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Мммм ( преди 5 години )
    До Факт!тическия, бъдещето е в ел. автомобилите и там швабен ди заксен е на отрицателният полюс и тотал изостанал,за това говори вкл. шефа на ФВ,а французите предлагат реални автомобили на ток със за сега достатъчен преход. Това е реалността,а че дизела и бензина си отиват заради замърсяването това е факт.
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    мммм ( преди 5 години )
    Повечето фенове на японки се кефят на електрически кочини,но всеки уважаващ себе си фен на автомобилите умира за звука от 8 цилиндров двигател.И за мен ако бъдещето звучи,като количка с дистанционно управление ,то това е доста тъжно
  • #8
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Киа как безсрамно са откраднали задните светлини от Porsche.
  • #7
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Факт!-тическия ... ( преди 5 години )
    пак се е надрусал с рено и последствията не закъсняват!
  • #6
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Произвеждат те то затова са пред фалит всичките им производители без Опел купен от французите.
  • #5
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 5 години )
    докато франсетата фантазират на макети и се дънят в реалното производство, немците произвеждат Коли. И така вече последните поне 30 години!
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    6 и 8 ще останат и ще държат цена последните мохикани
  • #3
    10 rate up comment 12 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Немската тройка умре заедно с ДВГ 8-12 цилиндрови барутници бяха убити от електричеството.За какво им е на французите 12-8 цилиндров двигател като имат добра електричка.
  • #2
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    единствения проблем на пежо е че нямат големи двигатели 6 или 8 цилиндъра за да влязат в директен сблъсък с немскта тройка много са зле и от към маркетинг предимно женска аудитории и нямат истински мъжкарски автомобил като този концепт много зле позициониран кой мъжкар ще даде пари за нещо което е имарзвук на вибратор и как ще отидеш на среща с жена ама френска им работа като нямат *** използват езици
  • #1
    17 rate up comment 12 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Пежото е уникално дизайн съвършенство и стил френска изтънченост и прецизност.Изпипано до последният детайл.Нещо непостижимо за немските шлепове делани в час по ръчен труд.Груби недодялани и сякаш сглобени в някое мазе в последният момент.