IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

София купува 15 електрически автобуса със 7.35 млн. евро заем

Трябва да тръгнат по улиците догодина, най-вероятно и те ще са китайски

София купува 15 електрически автобуса със 7.35 млн. евро заем

Общинската компания "Столичен електротранспорт" си осигури 7.35 милиона евро заем за закупуването на 15 електрически автобуса и шест зарядни станции за обществения транспорт в София. Парите се отпускат от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕBRD) и Специалния фонд за зелена енергия (GESF).

София купува 15 електрически автобуса със 7.35 млн. евро заем
Изпитателен електрически Yutong бе пуснат по-миналата зима по линията 84

Планът е компанията, която сега стопанисва тролейбусните и трамвайните линии, да въведе електрическите автобуси в експлоатация още догодина. Ако проектът се окаже успешен, ЕБВР ще отпусне още 7.35 милиона евро за закупуването на други 15 машини. "Столичен електротранспорт" обяви електронен търг за доставката чрез портала на ЕБВР.  Според обявлението договорът трябва да влезе в сила на 31 октомври 2018.

Сред най-вероятните кандидати за доставката е китайската Zhenzhou Yutong, която вече спечели няколко поръчки на Столична община за доставка на дизелови и газови автобуси. Представител на китайския производител у нас е "Българска автомобилна индустрия", наследник на обявилата фалит "Литекс Моторс". Компанията, свързана с бизнесмена Гриша Ганчев, е представител и собственик на българския завод на друг китайски производител - Great Wall.

Изпитателен електробус Yutong (произнася се "Юйтун") бе пуснат още в началото на миналата година по линия 84 в столицата. Друг подобен бе продаден на курорта Албена. Машината се задвижва от електромотор с 200 кВт мощност и 2400 Нм максимален въртящ момент. Литиево-йонните батерии са с капацитет 295 киловатчаса и според производителя имат живот около 4000 зареждания. Обхватът им с едно зареждане е около 320 км.

София купува 15 електрически автобуса със 7.35 млн. евро заем

Столична община вече купи 20 електробуса Yutong по обществена поръчка, обявена от другата й транспортна компания - "Столичен автотранспорт". Доставчик по нея е "Евролийз Ауто", част от "Еврохолд България", а договорената цена бе  по 759 290 лева за електробус.

"Българска автомобилна индустрия" неотдавна спечели и друга голяма обществена поръчка - за доставка на 280 високопроходими автомобила Great Wall за нуждите на Министерство на вътрешните работи.
 

Тагове: yutong
0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тези yutong са изключително тесни и неудобни. Имат 2 педи коридор, останалото е пластмаса въргху която са седелките и няма къде да застане човек. Отделно са и къси
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    рекет даден рекет приет
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Сега не се чудете, Гришата от къде извади 8 млн за емблемата на ЦСКА... Пак схеми.
  • #5
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Дришата сериозни сделки сключи с Боката. Махнаха му делата, той взе лицекс, а в замяна държавата му дава поръчки на "новата" и "чиста" компания. Ехххх толкова е сложно да си български бизнесмен....
  • #4
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Wane ( преди 5 години )
    Това е пълна тъпотия. Какво им е на тролеите? Вярно е, че там има повишени разходи за поддръжка на инфраструктурата (която като цяло е вече изградена), но пък самите тролеи са по-евтини и за закупуване и като обезценяване.
  • #3
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Зелен ( преди 5 години )
    Започва се с автобусите. Минавайки на батерии - и всичко останало. Китайски електромобили.Ханс да му мисли - той сам искаше намаляне на емисиите.
  • #2
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не знам, ама гришата и покровителя, на който се отчита, бая захлебват напоследък :)
  • #1
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И поради тая причина билетчето колко ще го направят 5-10 лева ?