IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Америка се движи кола-призрак

Първата изцяло прозрачна кола в САЩ струва 25 пъти по-скъпо от същата, направена от стомана

В Америка се движи кола-призрак

Подобен материал за първи път успешно се произвежда 16 години преди появата на този автомобил - през 1923 г. Шест години по-късно германският химик Ото Рьом успява да създаде безцветен прозрачен материал, който патентова под името "плексиглас", познат сега и като акрил.

В Америка се движи кола-призрак

Преди това Рьом вече прави опити да произвежда прозрачен каучук и специална замазка за уплътняване на рамки за прозорци. През 1933 г. плексигласът вече се използва активно в авиационната индустрия и в корабостроенето.

В Америка се движи кола-призрак

На световното автомобилно изложение в Ню Йорк през 1939-40 г. американската марка Pontiac получава цял павилион. Именно там е представено копие на автомобила Pontiac Deluxe Six, изцяло изработено от плексиглас и характеризиращо се с пълна прозрачност. Колата е съвместна разработка на GM и Rohm & Haas и е първата изцяло прозрачна в Америка. Наречена е "Колата-призрак".

В Америка се движи кола-призрак

За основата й е използван обикновен седан за туристически пътувания. По неговите чертежи е създадено копие, със странични панели от прозрачния материал. Цената на екземпляра за изложението в Ню Йорк е 25 хиляди долара. Същата кола, но с обикновено стоманено тяло, струва 25 пъти по-малко.

В Америка се движи кола-призрак

Двигателят на автомобила е 6-цилиндров 3,6-литров, който развива мощност от 86 коня и работи в съчетание с 3-степенна механична скоростна кутия. През 2011 г. "призракът", чийто пробег по това време е 86 мили, или 138 км, е продаден за 308 000 долара на аукцион в щата Мичиган.

Тагове: pontiac
0 от 500