IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тъжната история на Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Уникалният модел можеше да се превърне в конкурент на BMW M3, но си остана в единствен екземпляр

Тъжната история на Alfa Romeo 155 GTA Stradale

В далечните 90-те години на миналия век автомобилите на Alfa Romeo доминираха в пистовите състезания. Alfa Romeo 155 спечели шампионата DTM в Германия, Superturismo в Италия, Touring Car Championships в Испания и Великобритания. Поради това италианският автомобилен производител смяташе да пусне специална версия Stradale, за да хвърли ръкавицата на BMW M3 и Mercedes 190E 2.5-16 не само на пистата, но и по обществените пътища.

Тъжната история на Alfa Romeo 155 GTA Stradale

За съжаление, проектът така и не достигна до масово производство, но все пак бе създаден един прототип. Скоро той ще бъде продаден на търг и ще даде на един щастлив купувач рядката възможност да закара у дома си един наистина уникален и прекрасен автомобил.

Тъжната история на Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Alfa Romeo 155 GTA Stradale е разработен от Серджо Лимоне, инженер в Abarth и създател на такава легендарна кола като Lancia 037. "Горящата" версия е базирана на модела 155 Q4, но има много общо с Lancia Delta Integrale. Двигателят на автомобила е съобразен със спецификациите на състезанията от група N, а екстериорът е допълнен с агресивен аеродинамичен пакет. Окачването и интериорът също получават своята доза промени.

Тъжната история на Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Автомобилът обаче се оказва твърде скъп, за съжаление, и технически не може да бъде оборудвана с популярния по това време двигател V6. Тези два факта довеждат до закриването на проекта, а всъщност той можеше да стане предшественик на днешния Giulia Quadrifoglio.

Тъжната история на Alfa Romeo 155 GTA Stradale

След дебюта на прототипа на изложението в Болоня, той се използва като медицински автомобил по време на Гран при на Италия през 1994 г. на пистата в Монца. След това е затворен в гараж, а после сменя няколко собственика.

Тъжната история на Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Сега този толкова редък екземпляр отново ще бъде изложен на търг, където се очаква да бъде продаден за около 230 хиляди долара. Аукционът на Bonhams ще се проведе в италианския град Падуа,  близо до Венеция.

Снимки: Alfa Romeo

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    WhoCares ( преди 5 години )
    V edin ekzempliar, ama koito go ima e veche milioner.
  • #7
    2 rate up comment 16 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Ако Рено бяха в ДТМ алфите победа нямаше да вземат!
  • #6
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Факт!-тическия ... ( преди 5 години )
    пак е злоупотребявал с рено и ето ги последствията!
  • #5
    3 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Алфата в DTM не е тази което ти продават в магазина. Точно и затова не са я пуснали в продажба защото не са могли да направят конглокент на м3 и 190. Това са коли които се продават на клиенти не са направени за едно състезание. Очевидно алфа с предно, напречен 4 цил двигател и акумулатор на тавана няма как да конглокира м3 и 190. Факта че не са я пуснали в продажба е най-голямото доказателство, че не струва. Дори и италианците не са повярвали, че може да е конглокент на м3 и 190 но ти си мечтай.
  • #4
    4 rate up comment 26 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пак добре че не са сложили акумулатора на тавана за "баланс" :)Тези алфи за нищо не стават, едиствената която радва последните 30 години е джулия.
  • #3
    5 rate up comment 35 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Спортните коли имат страна на произход Франция.Франция=на най-добрите спортни автомобили.
  • #2
    30 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 5 години )
    Исках ти сложа минус, но се обърках.Та тази кола плюс стандартната Q4 са си истински спортни автомобили. Те са преоблечени Lancia Delta Integrale. И ако според теб тя не е спортен автомобил....
  • #1
    6 rate up comment 38 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Само като видиш къде е сложен двигателя и акумулатора и се разбира че това не е спортба кола, че да се сравнява в м3 и 190