IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

AMG One се бави заради мотора от Формула 1

Работата на празен ход забавила проекта с 9 месеца

AMG One се бави заради мотора от Формула 1

Изключително амбициозният проект на Mercedes-AMG – One (доскоро известен като Project One) изостава, при това заради най-ценния си елемент – двигателят от Формула 1. Причината е, че 1,6-литровият V6 мотор е създаден за състезания и превръщането му в агрегат, който да покрива най-различни екологични и други изисквания, е доста трудна задача.

AMG One се бави заради мотора от Формула 1

Шефът на AMG Тобиас Мьорс обясни пред британското списание Top Gear един от проблемите, с които трябва да се справи екипът му.

„Охлаждането на двигателя не е проблем, температурата, при която работи моторът не е висока – беше категоричен Мьорс. – Но за нас е предизвикателство да направим така, че моторът да работи на празен ход на 1200 об/мин.”

При нормалните коли работата бензинов мотор на празен ход на около 1000 об/мин се смята за нещо нормално, по-спортните автомобили достигат малко по-високи нива. Но нищо от серийното автомобилостроене не може да се сравни с Формула 1.

Моторът, идващ от болидите на Люис Хамилтън и Нико Розберг, защото става въпрос за вариант на двигателя от сезон 2016, работи на празен ход на 5000 об/мин. И се развърта до 15 000 об/мин, когато пилотът даде пълна газ. Но с 5000 об/мин на празен ход, двигателят няма как да покрие екологичните изисквания за нивата вредни емисии.

„Работата на двигателя на празен ход във Формула 1 е последното нещо, което притеснява инженерите, моторът там работи на 5000 об/мин – потвърди Мьорс. – А покриването на екологичните стандарти трябва да стане при 1200 об/мин, като двигателят трябва да работи стабилно и спокойно на тези обороти. Ако това не стане и показанията за емисиите не са стабилни и точни.”

Според Мьорс този проблем е забавил One с 9 месеца, но сега екипът на AMG го е преодолял и отново работи по план. Сега вървят пътните тестове на задвижващата система на One и първите доставки за клиенти трябва да станат факт преди края на 2020 година.

Мьорс също така потвърди, че забавянето не е ядосало клиентите, поръчали си One.

„Никога не сме крили от тях проблемите, с които трябва да се справяме – обясни босът на AMG. – Те ми казват следното: Направете така, че колата да работи добре. С оглед на опита, който имаме с хибридни автомобили, то по-добре да отнеме повече време, но да стане както трябва.”

Тагове: mercedes-amg project one one
0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Неук ( преди 5 години )
    Пали се при температура на течностите и периферията не по-ниска от 50 градуса по Целзий и има редица друг изисквания преди загасяне, като най-малкото е да охладиш турбото.
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    някой си ( преди 5 години )
    Нешо интересно: ДВГ от формула има само маслосъбирателен сигмент.
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В реалния живот двигателите на Ф1 никога не достигат 15 000 оборота (максимално позволените по регламент). Няма да им стига горивото и затова в състезание достигат максимално 11 - 12 хил.
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "...При нормалните коли работата бензинов мотор на празен ход на около 1000 об/мин се смята за нещо нормално..." 1000 оборота за заграл двигател са много. Още по предишната ми кола (бензин 97-а) загрялa държеше около 900. Сегашната (1.2 турбо) се върти около 750.
  • #1
    23 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    e що не казахте по рано бре хора - тука винаги има кой да ви даде акъл , кви са тея лесни технически задачки дето всеки пернишки второкласник може да реши. сега пак ще ви обясняват че сте зле технически