IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще се обединят ли Формула 1 и Формула Е?

Нико Розберг прогнозира, че това ще стане

Ще се обединят ли Формула 1 и Формула Е?

В близко бъдеще можем да станем свидетели на сливането на два все още различни световни шампионати: Формула 1 и Формула Е. Прогнозата е на Нико Розберг, който е световен шампион във Формула 1 за 2016 година и акционер във Формула Е, а в хода на четвъртия сезон на надпреварата подкара и електрически болид от шампионата.

Ще се обединят ли Формула 1 и Формула Е?

Германецът, който е син на световния шампион във Формула 1 за 1982 Кеке Розберг говори за времето, когато приликите между двата шампионата ще станат твърде много и колите във Формула 1 ще са електрически.

Точно този въпрос обаче ще е тема на сериозен дебат, тъй като основателят и шеф на Формула Е Алехандро Агаг вече обяви, че един ден, когато във Формула 1 поискат да минат електричество, ще трябва да искат изрично разрешение от него. Президентът на ФИА Жан Тод не пожела да се ангажира със страна в този потенциален спор, но обясни, че този момент едва ли ще настъпи скоро. Сега Розберг предлага решение, което звучи логично.

„Рано или късно Формула 1 ще стигне до електрическото задвижване – обясни Нико. – Това решение обаче ще е много трудно и няма да е съвсем скоро. Но също така, когато целият свят кара електромобили, както ще стане един ден, Формула 1 няма да може да продължава с коли с двигатели с вътрешно горене.

„В тази ситуация важното е, че и двата шампионата имат общ собственик”.

Розберг има предвид американската компания Liberty Media, която вече контролира Формула 1 и е акционер във Формула Е, въпреки че преди време Агаг направи оферта да изкупи дяловете на всички други акционери, но се предполага, че тази маневра е имала друга цел.

Агаг прогнозира, че Формула Е ще задмине по популярност Формула 1 в бъдеще, а по отношение на бизнес развитието на шампионата, надпреварата с електромобили се справя много по-добре в сравнение с Формула 1. Все още обаче Формула Е не може да се мери с Формула 1, когато става въпрос за интерес от страна на медиите, брой зрители и глобално покритие.

0 от 500