Вход   Регистрация

5 опции в автомобила, които могат да ви наранят

5 опции в автомобила, които могат да ви наранят
 

Тези опасни системи ги има в почти всеки автомобил

Всяка техника е опасна за здравето, ако не се използва внимателно и не се спазват мерките за безопасност. Така че, ако автомобилът нарани някого, вината е само в хората. При това не става дума само за катастрофи на пътя. Има и наглед безопасни опции в колата, заради които човек може да пострада. В случая не става дума за електронни системи, чиито отказ води до сериозни последствия, а обичайни неща, предлагани в съвременните автомобили.

Въздушни възглавници


Най-разпространената причина за сервизни акции в света си остава рискът от самоволно задйстване на въздушните възглавници. Печално известна е историята с японския производител Takata, чиито еърбеци станаха причина за смъртта на поне 16 души, а други над 250 пострадаха.

5 опции в автомобила, които могат да ви наранят

Всяка дефектна въздушна възглавница може да се задейства при висока скорост, дори само ако автомобилът мине през по-голяма неравност на пътя. В подобен случй може да се стигне дори до катастрофа, в която да участват и други превозни средства.

Безключов достъп

Всеки „умен” ключ може да стане лесна плячка на крадците на автомобили, но това не е най-опасното. Системата досега е убила 28 американци и е ранила 45. Причината е, че по невнимание шофьорите оставят автомобила с работещ двигател в гаража си, който е разположен в ниската част на дома. След това с ключ в джоба те се прибират, смятайки, че двигателят ще се изключи автоматично. В резултатът на това, къщата се пълни с изгорели газове от мотора и хората се задушават.

След редица подобни случаи Обществото на автомобилните инженери (SAE) задължи автомобилните производители да оборудват колите с функция за автоматично изключване на двигателя или със звуков сигнал, който да предупреждава водачът, че ключът е извън машината.

Електрически прозорци

5 опции в автомобила, които могат да ви наранят

Още преди 10 години в САЩ беше забранено на вътрешната страна на вратите да се поставят елементи за управление на електрическите стъкла във вид на бутони или лостове. Това стана, след като 11-годишно дете, оставено само в колата, показва главата си през прозореца. По невнимание то настъпва бутона за затваряне, поставен на подлакътника на вратата и стъклото се вдига, като притиска фатално шията му. Сега автомобилните производители поставят допълнителна защита, но системата си остава опасна, особено за децата.

Серво-система за затваряне на вратите

5 опции в автомобила, които могат да ви наранят

За всички ръце, не само детските, са опасни вратите на автомобилите, като това се отнася най-вече за тези, които разполагат със серво-система за затваряне. Често се случва там да попадне нечий пръст, като резултатът никак не е приятен. Освен това трябва да се внимава много и с вратите на багажника на кросоувърите и комбитата, които са оборудвани с електрическа система за отваряне и затваряне.

Подгряване на седалките

В наши дни тази опции се среща много често, но не бива да се забравя, че тя уврежда мъжките полови органи, които имат репродуктивна функция. Дори в най-големия студ трябва да се внимава много, тъй като високата температура е пагубна за сперматозоидите.

Лекарите са изчислили, че при здрав човек температурата на органите, изработващи семенна течност е с около 2,5 градуса по-ниска от общата. Този топлинен баланс не бива да се нарушава. След многобройни опити е установено, че повечето сперматозоиди губят своята функция при горещи условия.

Реклама  


Купи кола

 • Kia Picanto 1.1Швейцария

  3993 лв.

  дата на произв. - октомври , 2008 г., пробег - 143000, С.к - Ръчна, цвят - Червен

 • BMW 320 2.0 150 к.с. СЕДАН

  4000 лв.

  дата на произв. - октомври , 2001 г., пробег - 193253, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно син мет.

 • Toyota Yaris 1,0

  3800 лв.

  дата на произв. - октомври , 2003 г., пробег - 180000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Mercedes-Benz CLK 320 Avantgarde Distronik Keyless go

  11200 лв.

  дата на произв. - октомври , 2002 г., пробег - 185500, С.к - Автоматична, цвят - Сребърен

 • Toyota Yaris 1.0 VVT-i - 4 врати

  6190 лв.

  дата на произв. - септември , 2007 г., пробег - 171500, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Audi A6 2.5 TDI AFB

  3400 лв.

  дата на произв. - септември , 1998 г., пробег - 250000, С.к - Ръчна, цвят - Зелен

Виж всички обяви

Коментари ( 3 )

Напиши коментар Влез

от: по-точно .. ( преди 1 месец )

да из*акат нещо.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: Ime ( преди 1 месец )

112 абе хората пак са писали статия колкото да каат нещо...
Отговори
 
+4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 0

от: 112 ( преди 1 месец )

Електрическите прозорци вече сами спират ако има преграда а затвориш ли вратата на автомобила те предупреждава че не е изключен.
Отговори
 
+6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 0


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising