IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Малка драскотина бракува цял автомобил

Застрахователна компания плати на собственика на Lotus Elise 33 000 долара, вместо да даде 19 000 за ремонт

Малка драскотина бракува цял автомобил

Обикновено, диагнозата "пълна щета" се дава на автомобили, преживели сериозна катастрофа, но в този случай няма нищо подобно: бронзовият Lotus Elise е в отлично техническо състояние и само лека драскотина на предната броня разваля представянето. Собственикът поискал тя да бъде оправена за сметка на застрахователя, но той решил да отпише колата напълно.

Пълна щета заради една драскотина

Странният застрахователен случай се разиграл в САЩ. Някой си Филип Кингстън си купил втора ръка Lotus Elise, модел 2005 г., и решил да го приведе в изряден вид: направил пълно техническо обслужване, заменил износените детайли, освежил интериора. Не успял да се справи само с драскотината на предната дясна броня.

Сервизът оценил, че работите по нея ще струват 19 000 долара! След като видяла сметката, в компанията, в която бил застрахован британският спортен автомобил, се хванали за главата и решили да пишат "пълна щета", като платили на собственика пълната стойност на колата - 33 000 долара.

Пълна щета заради една драскотина

Защо една такава драскотина излиза толкова скъпо? Работата е в това, че такава предна броня за този Elise не може да се намери, а съединителната линия до фаровете е отливка, т.е. щампа в голямата твърда част на този детайл от каросерията, покриващ целия фронт.

Новият детайл струва 5000 долара, освен това трябва да бъде боядисан и поставен. Бронзовият цвят, в който е боядисан автомобилът, е много екслузивен (в САЩ има само пет-шест коли в такъв цвят), а само боята за ремонта струва 6000. Общо, като се вземат предвид монтажът и бояджийските работи, сумата излиза 19 000 долара.

Пълна щета заради една драскотина

Всъщност, застрахователната компания е постъпила разумно: не платила за скъпия ремонти, изкупила колата от собственика и я обявила за продажба на търг за 24 000 долара. На 5 октомври бронзовият Elise бил продаден за тази сума в eBeay, т.е. застрахователната компания загубила 9000 долара, вместо 19 000. Бившият собственик на колата ще може да си купи друг Elise без драскотини, а новият - ще трябва да се примири с малкия дефект или да го отстрани чрез проста технология - с помощта на молив, който може да се купи навсякъде, да драсне няколко пъти, и отдалеч нищо няма да се забележи.

Пълна щета заради една драскотина

Любопитното е, че такива истории в американската застрахователна практика се случват, макар и рядко, но редовн. Миналата година например собственик на нов Chevrolet Corvette получил пълната стойност на автомобила си, след като ударил камък. В резултат на малката злополука се появила дребна пукнатина в трансмисията, но от GM заявили, че тази част не подлежи на ремонт, а ако собственикът я даде в сервиз, гаранцията отпада. В резултат на това спортната кола също била обявена за пълна щета и след това продадена на търг.
 

Тагове: lotus elise
0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    аа ( преди 5 години )
    Да бяха я изкарали в Мексико, 300долара ремонта, пътни и готово.
  • #5
    13 rate up comment 0 rate down comment
    супер разбирач ( преди 5 години )
    да я беше докарл на горубляне за 300 лв ще е като нова тая броня...
  • #4
    13 rate up comment 1 rate down comment
    хах ( преди 5 години )
    "Любопитното е, че такива истории в американската застрахователна практика се случват, макар и рядко, но редовн"Много гледате Китодар, пичове :D
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И сега ще я пуснат в Coparta на търг с наддаване и ще я продадат на някой за 25000-30000$ и няма да са платили 19000$ за ремонт ами ще им излезе само между 3 и 8 хил. долара....а може и да я продадат за доста повече...Както се казва не си мислете че сте най-умните и че застрахователя ще се прецака ;)
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    тия ако за всяка драскотина по предната броня му изкупуват колата - доста пъти ще я купуват...
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Аз затова не си застраховам жигулата...