IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия реши да спасява старите дизели

Производителите ще правят до 10 000 евро отстъпка при покупка на нова кола и ще монтират оборудване за намаляване на вредните емисии

Германия реши да спасява старите дизели

Управляващата коалиция в Хермания, в която влизат Христиандемократическата партия, нейната сестринска партия Христиандемократичен съюз и Социалдемократическата партия, договориха план за съкращаване вредните емесии на дизеловите автомобили без забрана на самите коли, съобщиха световните агенции.

Германия реши да спасява старите дизели

"Искаме да избегнем забраната на такива автомобили, а там, където е неизбежно, да смекчим последиците за гражданите", се казва в съвместното изявление на коалицияат. По думите на министъра на околната среда Свеня Шулце планът предвижда комбинация от мерки, които да насърчат собствениците на стари дизелови автомобили да ги продават и възможността за модифицирането на такива коли.

Така например, правителството се е договорило с някои компании, включително VW, BMW, Daimler и Renault, че производителите на автомобили ще предоставят на собственици на коли, които са готови да сменят старата си с нова, отстъпка до 10 000 евро. Друг вариант предвижда монтирането в старите дизелови автомобили на оборудване за намаляване на вредните емисии.

Подробностите за изготвения план ще се изясняват допълнително. Въпросните мерки ще бъдат внедрени в началото основно в 14 германски града с най-високи нива на замърсяване на въздуха, включително Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Щутгарт и Дюселдорф.

Германия реши да спасява старите дизели

Дебатът за възможна забрана на старите дизеловите автомобили в някои градове в Германия започна след избухването на "Дизелгейт". През февруари Федералният административен съд позволи на градските власти да забраняват дизеловите автомобили по тяхно усмотрение. През май Хамбург стана първият град в страната, който реши да забрани движението на дизеловите автомобили с двигатели, които не отговарят на новите екологични стандарти, по две от улиците.

Други германски градове продължават да разглеждат тази възможност - Франкфурт и Щутгарт вече са планирали въвеждането на подобни забрани догодина. При доста голямата популярност на дизеловите автомобили в страната стана ясно, че забраните биха могли да засегнат огромен брой собственици на коли: преди няколко седмици бе съобкщено за 1,3 милиона. Фактът, че коалицията публикувала план за дизеловите автомобили точно сега, не на последно място е свързан с желанието й да укрепи позициите си преди местните избори в Бавария и Хесен, които трябва да се проведат този месец.

0 от 500
  • #7
    6 rate up comment 7 rate down comment
    АйАй ( преди 5 години )
    Дизела, аба то умрял ба.
  • #6
    16 rate up comment 5 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Значи крякат всички, че не трябва да има стимули за електромобилите, всичко да е на пазарен принцип, т.е. пазарът да реши дали ще се наложат и т.н., а междувременно в най-развитата европейска икономика - Хермания, дават облекчение в размер на 10000 евро (40 български минимални работни заплати), за да си купиш пак дизел.Тия пари ако ги дадат за обезщетения на работниците в заводите, щото нали това е основният аргумент против EV-тата - че много хора ще загубят работата си, много по-добре, ама...
  • #5
    34 rate up comment 3 rate down comment
    Might ( преди 5 години )
    Германия рано или късно ще се изчисти от канцерогенните дизели.Истинския проблем, който трябва да ни притеснява тук в БГ, като общество е че, всички тези дизел автомобили ще се озовът при нас и ние ще ги дишаме и ще умираме.БГ селянина си обича дизела - върви много , харчи малко особено, като му махнеш филтърчетата и го чипосаш. Пушак на светофара. Ама на никой не му пука и не мисли, за проблемите и замърсяването.
  • #4
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Англофил ( преди 5 години )
    Не ще ги скопят и "баровците" с тдс-и на светофара ще ускоряват като Лада Спутник.ахахахахяхах.Титанично!
  • #3
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ЗАКРИВАЙ!
  • #2
    25 rate up comment 8 rate down comment
    Германска му работа ( преди 5 години )
    Работата е ясна.На всички стари нафтови печки ще монтират системи, които да лъжат за вредните емисии и готово.
  • #1
    25 rate up comment 13 rate down comment
    Англофил ( преди 5 години )
    Тотален крах на немската държава.Фиаското е пълно тези са нед.гави!Ахахаха