IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо видеокамерите вместо огледалата не се появиха по-рано?

Технологията отдавна бе готова, но в Европа липсваше законова рамка

Защо видеокамерите вместо огледалата не се появиха по-рано?

Идеята да се използват камери за обратно виждане вместо огледала назрява в автомобилната индустрия повече от половин век. Защо обаче именно сега настъпи моментът те да бъдат вкарани в серийно производство? За някои от причините ще се спрем в следващите редове.

Защо видеокамерите вместо огледалата не се появиха по-рано?

Страничните огледала за задно виждане са едни от най-успешните части на автомобила и не е чудно, че са се променили толкова малко с течение на времето. Защо тогава трябва да бъдат "изхвърлени"? Преди всичко - заради аеродинамиката. Според статистиката, събрана от немски учени, приносът на огледалата към челното съпротивление на автомобила може да достигне 5%. Ако корпусите им бъдат напълно отстранени от въздушния поток, при нормални условия е възможно да се намали разходът с 0,1 л/100 км при леките автомобили (а при високи скорости и до 0,4 л/100 км). А особено ценно е това за товарните автомобили с огромните им огледала и големия годишен пробег - при липсата им може да се спести 2,9% гориво.

Защо видеокамерите на са били монтирани по-рано вместо огледалата, ако технологиите за това са готови? Досега нямаше законова рамка. Техническите разпоредби в повечето страни се основават на правила, разработени от Икономическата комисия за Европа (ИКЕ) към ООН. Сега без огледала е невъзможно: инсталирането в леките автомобили на огледало за обратно виждане в салона и на две странични огледала е задължително съгласно правило №46 на ИКЕ. При товарните е възможно да се заменят огледалата с камери - но не и главните, а само допълнителни (например тези, които показват зоната под предното стъкло на камиона). Но ето че съвсем скоро ще влезе нова версия на правилата, която ще позволи да се заменят всички огледала с камерите. Работата по нея продължи няколко години: първият проект на ИКЕ бе представен през 2010 г. Документът се основава на стандарта ISO 16505, разработен от Международната организация по стандартизация. Първите коли, които ще се отърват от обичайните огледала, са електрическят Audi e-tron в Европа и овновеният камион Mercedes-Benz Actros.

Защо видеокамерите вместо огледалата не се появиха по-рано?

Американското законодателство силно се различава от европейското и все още там не се отказван от огледалата. Още през 2016 г. Tesla планираше да пусне електрическия кросоувър Model X с камери вместо странични огледала (те могат да се видят на снимките на предсерийния модел). Тогава от компанията заедно с други членове на Алианса на автомобилните производители се обърнаха към Националното управление за безопасност на движението по пътищата с молба да бъдат направени промени във Федералния стандарт за безопасност на моторните превозни средства (FMVSS) №111, но получиха отказ. Така Tesla Model X се появи с огледала. Съответните промени в японското законодателство обаче бяха направени още през 2016 г., което наскоро позволи на Toyota да започне с продажбите на вътрешния пазар на седана Lexus ES без огледала за обратно виждане, а с видеокамери.

Засега смяната на огледалата с камери поставя доста и сериозни въпроси. Какво ще стане, например, ако обективът на камерата започне да се изпотява като фаровете? Или пък как ще стои въпросът при адски студ? Колко ще трябва да чакате докато се загреят LCD мониторите? Може би отговорите на тези въпроси ще станат ясни още тази зима.