IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar XE постави рекорд на забравено трасе (ВИДЕО)

Седанът записа най-добро постижение на „френския Нюрбургринг”

Jaguar XE постави рекорд на забравено трасе (ВИДЕО)

Моделът Jaguar XE попълни визитката си с нов рекорд, като записа най-добра обиколка на френското трасе в Клермон-Феран. На тази писта през 60-те и 70-те години на миналия век са се провеждали дори Гран при състезания, но заради разположения наблизо вулкан трасето е затворено още преди 30 години.

Jaguar XE постави рекорд на забравено трасе (ВИДЕО)

Сега местните власти и собствениците на трасето решиха да отворят неговите участъци, които са съединени от обществени пътища. Така автомобилът на Jaguar получава възможността за завърти за първи път от много време цяла обиколка на пистата, наричана „френския Нюрбургринг”.

Британската компания използва XE във версия 300 Sport с 2,0-литров бензинов турбомотор с 300 к.с. Зад волана на колата е Винсент Радемекер – същия пилот, който през миналата година поставя рекорд на „Нюрбургринг” за седани с модела XE SV Project 8.



Самата писта е с дължина 8 км, като новият рекорд е 4 минути и 9 секунди. Най-дългата права на трасето е едва 600 летра и заради това средната скорост на рекордната обиколка е 116 км/ч.

Снимка и видео: Jaguar
 

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 5 години )
    Анонимни хейтъре, Jaguer XE във версия SV Project 8 стана най-бързият седан на Нюрбургринг през 2017, а след това и най-бързият седан на Лагуна Сека, а това са две доста известни трасета. Но пък с ограничения си мироглед и никаквите знания е най-лесно да си измисляш кой колко е зле.