IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да спестим от обслужването и ремонта на автомобила

Пет съвета за намаляване на разходите, без това да се отразява на качеството

Как да спестим от обслужването и ремонта на автомобила

Обслужването на автомобила не е от евтините удоволствия и както показва практиката, плашещите разходи до голяма степен са обусловени от високата цена на резервите части. Има обаче редица начини сумата за ремонт или годишно обслужване на превозното средство да бъдат намалени, без да се прави компромис с качеството на услугата. За целта трябва да се спазват няколко прости правила.

Как да спестим от обслужването и ремонта на автомобила

КАЖЕТЕ „НЕ” НА МАЛКИТЕ ТЪРГОВЦИ


Необходимата ви резервна част се предлага от няколко магазина и се чудите какво да направите? Изберете по-известния от тях, тъй като той със сигурност има по-добра репутация на пазара и шансовете да получите менте вместо качествен детайл се свеждат до минимум. Друго приемущество на големите компании е, че ако сте техен редовен клиент, можете да разчитане на отстъпка. Дори тя да е малка, никога не е излишна.

КОЛКОТО ПО-ЕВТИНО, ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ

Не си струва да се гонят най-ниските цени. Средно разликата в цената е между 10 и 20%, но ако ви предлагат резервна част за жълти стотинки, рискувате тя да ви донесе повече главоболия, защото съвсем скоро ще даде дефект и ще се наложи итново да я сменяте. Както е добре известно – скъпчията плаща два пъти.

ГОТВЕТЕ СЕ ОТ ПО-РАНО


Как да спестим от обслужването и ремонта на автомобила

След 2-3 месеца ви предстои техническо обслужване или някакъв малък ремонт? Проверете от по-рано дали не можете да се сдобиете с необходимите ви части или конкумативи. Ако го направите през интернет, можете да спестите пари, тъй като онлайн-магазините предлагат по-ниски цени.  И тук обаче трябва да се внимава и да се пазарува само от проверени търговци.

НЕ ОТЛАГАЙТЕ РЕМОНТА ИЛИ ОБСЛУЖВАНЕТО

Ако имате проблем с автомобила, не го пренебрегвайте с лека ръка. Щом колата ви дава знак, че нещо не е наред – свети лампичка на таблото или се появяват странни шумове, вземете мерки и отидете в сервиз. Колкото по-рано бъде открит дефекта, толкова по-малки ще бъдат разходите по неговото отстраняване.

СЛЕДЕТЕ ЗА АКЦИИ И ПРОМОЦИИ

Много собственици на автомобили избягват сервизите на официалните представители на съответните производители, тъй като смятат, че обслужването в тях ще е по-скъпо. Дилърските центрове обаче често обявяват различни акции – най-често за техническо обслужване, които включват труд и консуматими на ниска цена. Ако, например, трябва да смените маслото след месец-два, но попаднете на подобна оферта от официалния вносител, защо да не се възползвате от нея, при това срещу изгодна сума?

Снимки: Priapro.com

0 от 500
  • #12
    6 rate up comment 0 rate down comment
    и най-вече ... ( преди 5 години )
    като не се увреждате с рено!
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Мислех си, че само аз съм глупав и не си поддържам колата в официален сервиз на марката, а то имало и други колеги като мен отвратени от официалните представителства.
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 5 години )
    Аз също имам автомобил в гаранция. И си я обслужвам сам, не ме интересуват нито гаранции нито печати. А ме интересува да си й сменям всичко както трябва и с качествени консумативи и масла. За официалните сервизи съм се наслушал на доста истории - от несменяне изобщо на масло, до кражби и подмяна на части и агрегати.И между другото, също в книжката ми пише маслото да е 0W20.
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    в фирмените сервизи работят големи некадърници за 700-800 лв заплата и изобщо не ги интересуват клиентите.правят големи щуротии и честно казано не бих си поверил колата в техни ръце.най добре е при доверен механик от някой частен сервиз който си разбира от работата и няма да ви клати.ако колата е гаранциона е друга бира. там вече е на кантар и наистина трябва да си сигурен в колата иначе риска е голям.
  • #8
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Карачо ( преди 5 години )
    Сервизната книжка не ме вълнува какво пише в нея. Предпочитам колата да ми е здрава отколкото да имам печати, които нищо не значат. Пълно е коли, които не са обслужвани във фирмен сервиз, но са с редовни сервизни книжки, печати и т.н. На запад услугата струва 100 евро, а у нас 100 лв. и всички прегледи ти ги вписват. Мен това не ме засяга, защото колите си ги продаван на роднини и приятели, които знаят как си ги поддържам и как ги карам. Компромиси с поддръжката не правя. Консумативи най-добри!
  • #7
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Карачо ( преди 5 години )
    Много елементарно разбирам, че са здрави. Никога не купувам нова кола, която току-що е излязла, като модел. Изчаквам 2-3 г да могат да се оправят евентуалните бъгове и да се направят достатъчно тестове на модела. Обикновено се мятам на фейслифт. Чета чужди форуми, където хората споделят, ако има проблем с нещо. модела вече не е така нов и цените са надолу и мога да смъкна доста повече.до: другия анонименНе живея на Северният полюс, но ти обаче явно живееш в миналия век! Чети за маслата повече!
  • #6
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Стоянчо ментето от Сливен до ЖП гарата :)
  • #5
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    масло 0w20 ти на северия поюс ли живееш
  • #4
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ти как разбра, че колите ти са толкова здрави, че нямаш нужда от гаранция? И...не ти ли трябва вписване на годишното обслужване в сервизната книжка? Все пак някога ще я продадеш тази кола и това ще е от полза.
  • #3
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Карачо ( преди 5 години )
    Та в този смисъл колите ощу в гаранция спрях да ги обслужвам при официалните дилъри. Гаранцията естествено пада, но предпочетох сам да си ги обслужвам с най-качествените консумативи и както трябва на 3 пъти по-ниска цена. Поех този риск, защото колите знам, че са здрави и при правилна поддръжка няма да направят проблем. Ако не сте сигурни в колата си не препоръчвам да се прави, но ако знаете, че е здрава и има от къде да вземате качествени консумативи и можете сами да е обслужите ги отсвирете!