IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Извънредно: Властите в САЩ глобиха Мъск и Tesla с по 20 млн. долара

Бизнесменът ще трябва да напусне и един от ръководните си постове в компанията

Извънредно: Властите в САЩ глобиха Мъск и Tesla с по 20 млн. долара

Основателят на компанията Tesla Inc. Илон Мъск и Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ постигнаха споразумение по заведеното през тази седмица дело срещу милиардера. Мъск ще запази длъжността главен изпълнителен директор на компанията, но трябва да подаде оставка в рамките на 45 дни от позицията на председател на Борда на директорите, като няма да може да заема този пост през следващите 3 години.

Извънредно: Властите в САЩ глобиха Мъск и Tesla с по 20 млн. долара

От съобщението на комисията, цитирано от Bloomberg, става ясно още, че Мъск ще трябва да плати глоба от 20 млн. долара и да назначи в Tesla двама нови независими директори. Самата компания също е глобена с 20 млн. долара, като сумата ще бъде разпределена на засегнати инвеститори по одобрен от съда процес.

Комисията по ценните книжа и борсите обвини милиардера в опит за манипулация заради обявеното от него още през август намерение да свали Tesla от борсата. Тогава Мъск написна в Twitter, че е намерил необходимото финансиране и така да превърне компания от публична в частна. Той дори посочи, че акциите на Tesla ще бъдат изкупени на цена от 420 долара за всяка. В края на месеца обаче бизнесменът се отказа от намеренията си.

Според Комисията, изказванията за осигуреното финансиране на Мъск са фалшиви, като с тях той е повлиял на цената на акциите. Самият той определи обвиненията като „неоправдани“. Въпреки делото и санкциите срещу компанията, бизнесменът отново получи пълната подкрепа на Борда ни директорите, който застана на негова страна.

"Бордът на директорите на Tesla има пълно доверие в Илон, неговата честност и неговото ръководство в компанията, които доведоха до създаването на най-успешната американска автомобилна компания," се казва в официалното изявление на производителя на електромобили.

След обвиненията срещу Илон Мъск и образуването на наказателно дело, акциите на компанията спаднаха с 6%, заради което бизнесменът загуби 1,5 млрд. долара.
 

Тагове: tesla
0 от 500