IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде в ЕС превишената скорост ще ви струва най-скъпо

България попада сред страните с ниски глоби

Къде в ЕС превишената скорост ще ви струва най-скъпо

Превишената скорост е най-масовото нарушение на пътя, сочи статистиката в 28-те държави на ЕС, но санкциите за по-бързото каране за различни в отделните страни-членки. Оставяме настрана Финландия, където глобата е обвързана с доходите на нарушителя, за да погледнем къде колко ще струва превишаване на скоростта с 20 км/ч – също едно от най-масовите нарушения на правилата за движение.

Къде в ЕС превишената скорост ще ви струва най-скъпо

Най-общо, страните се събират в три групи – с ниски глоби, средно високи глоби и най-високите санкции. В първата група влизат Германия, Гърция, Люксембург и Австрия, където надвишаването на ограничението на скоростта с около 20 км/ч ще ви донесе глоба от порядъка на 50 евро. В Германия глобата ще е по-висока, ако нарушението е в рамките на населено място, като тази диференциация вече се среща и в много други държави.

В Австрия глобата от 50 евро за превишаване с 20 км/ч важи за междуградски пътища, на магистралата е малко по-малка. В тази група попадат още България, Хърватия, Естония, Полша и Румъния, като у нас глобата стига 100 лева извън населено място при надхвърляне на ограничението с до 30 км/ч.

По-високи са глобите в държавите от втората група: Белгия, Франция, Италия, Ирландия, Испания, Холандия и Великобритания. На Острова за 20 км/ч над нарушенията глобата в лири излиза малко под 100 евро. Малко по-ниска е санкцията в Ирландия. В Холандия размерът на глобата се определя от това къде е извършено нарушението: в града, на междуградски път или на магистралата, като санкцията тръгва от малко над 100 евро и стига до 150 евро.

В Белгия сумата е 150 евро, близо до това е и Франция, но там най-наглите нарушители може да се озоват и в затвора. Също 150 евро е глобата и в Италия за нарушение с 20 км/ч.

Най-солените глоби са в по-малко държави, като някои от тях са неочаквани членове на този клуб. В Дания 20 км/ч над ограничението ще ви донесе глоба от 400 евро в града, на магистралата глобата е 325 евро, а нарушението на някой селски път се наказва само с 200 евро.

В Португалия ситуацията е подобна – 300 евро глоба в града, а извън него – 200 евро. По-големи са разликите в Швейцария – 330 евро в града, 200 евро на междуградски път и едва 150 евро на магистралата.

И накрая, в списъка трябва да включим още три държави, в които сериозното превишение на ограничението на скоростта ще ви гарантира престой в местния затвор – Норвегия, Испания и Монако. Там за сериозно нарушение се приема надхвърляне на ограничението с над 36 км/ч.

0 от 500
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Важно е, че на половината Тракия и Хемус вече има ограничение 90 км/ч. По-добре да се събират глоби, отколкото да оправят неравностите.
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 5 години )
    И какво от това? Макар спрямо доходите да ни е скъпо пак не слизаме от колите, пак караме само мощни, гладни и скъпи коли, пак караме както си искаме все едно сме сами на пътя. А когато ни спре катаджия аман заман, ама той се заяде, ама беше се скрил (щом аз не го виждам и той няма право да ме види?! да не сме на 3 години че да мислим така)
  • #3
    18 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    по смешна тоест жалка статия не бях чел от много време ,България с най ниски глоби , ако се погледнат доходите спрямо глобите отиваме на другият полюс или получава се точно като с бензина който пак се води евтин в БГ . Смешни сте с тази статия и не сте обективни
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Тас ( преди 5 години )
    въййй, като си помисля само, как се заблеях и профучах край една камера... дано ми оставят книжката.
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    излиза, че не глобите ни са ниски, ами просто не се налагат както следва.. иначе да сме много по-културни на пътя.