IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford намери начин за намаляване на смъртността на пътя

Виртуален помощник ще помага на водача и на аварийните служби при инцидент

Ford намери начин за намаляване на смъртността на пътя

Компанията Ford започна изпитания на нова технология за автомобили, които са включени към специален „облак” с информация. Така при инцидент на пътя пред превозното средство ще се задейства автоматично виртуален помощник, който ще предупреждава шофьора и ще му дава съвети как най-бързо да пропусне спасителни екипи.

Ford намери начин за намаляване на смъртността на пътя

Според експертите, ако „Бърза помощ” пристигне на мястото на катастрофата с 4 минути по-рано, шансовете на пострадалите да оживеят се повишава с 40%. Основавайки се на това твърдение, инженерите на Ford са разработили системи, която създава „спасителни коридори” не само за коли с ръчни скорости, но и за безпилотни транспортни средства.

За да може технологията да действа, колите на „Бърза помощ”, пожарната и полицията трябва непрекъснато да предават сигнал към останалите автомобили. Така участниците в движението ще бъдат наясно кога край тях ще минат спасителните екипи и кое платно да освободят.

Ford е вложил 15 млн. евро в проекта KoMoD (Kooperative Mobilitat im digitalen Testfeld Dusseldorf), в рамките на който се тества новата технология. Специалистите ще тестват и други системи, отчитащи информация за режима на работа на светофари и датчици, поставени на пътя. Те също ще бъдат включени в технологията.

Снимка: YouTube

Тагове: ford
0 от 500