IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5 съвета как да се изпреварва безопасно

Основното правила е да не застрашавате нито себе си, нито останалите на пътя

5 съвета как да се изпреварва безопасно

Грешките на водача на пътя почти винаги завършват с неприятен резултат. Кинетичната енергия на автомобила расте пропорционално - на квадрат на неговата скорост. Тоест, енергията на превозното средство при скорост от 120 км/ч е не два, а цели четири пъти по-голяма от тази при 60 км/ч.

5 съвета как да се изпреварва безопасно

Двете най-чести причини за катастрофа на магистрала или на извънградско шосе са превишение на скоростта и изпреварване. При първата нещата общо-взето са ясни, но при втората не е така. Много шофьори допускат грешки или не се отнасят сериозно към тази маневра.

Помагайте на другите при изпреварване

Някои водачи си мислят, че са на състезание и трябва да изпреварят всички, като едновременно с това не поздволяват на никой да ги задмине. Това не само е глупаво, но и опасно. Ако видите, че зад вас някой изпреварва, не му пречете. Тоест, не увеличавайте безпричинно скоростта и не изпреварвайте. По-добре се изтеглете леко встрани и му дайте да разбере, че сте го видял и ще го пропуснете.

5 съвета как да се изпреварва безопасно

А ако видите, че точно в този момент не бива да се прави подобна маневра, тъй като отсреща идва друга кола, мигнете 3 пъти с левия мигач, за да предупредите идващия отзад, но в никакъв случай не му пречете. Бъдете готов да натиснете спирачката, за да направите място на изпревараващия ви да се прибере пред вас. В противен случай излагате на опасност от удар както вас, така и него, а и хората в идващата отсреща машина.

Изпреварвайте бързо

Колкото по-бързо изпреварите този пред вас, толкова по-безопасно е това. Често се наблюдава следната картинка – автомобилът първо навлиза в лентата за насрещно движение и едва след това започва постепенно да ускорява. В крайна сметка подобна маневра можеда отнеме 10 секунди, а това е цяла вечност и е много опасно.

5 съвета как да се изпреварва безопасно

Идеалното изпреварване трае 2-3 секунди. Колкото по-малко време прекарвате в лентата за насрещно движение, толкова по-безопасно е за всички. За да може изпреварването да стане бързо, трябва още, докато сте в своята лента да свалите предавката и да започнете да набирате скорост. И едва когато вече имате предимство в скоростта, можете да навлезете в насрещната лента.

Едновременно изпреварване

Никога не издпреварвайте заедно с някой друг. Особено, ако автомобилът пред вас е с тъмни прозорци или просто е по-голям от вас. В тези случаи се лишавате от видимост и нямате никаква представа какво се случва на пътя. Съответно времето ви за раеакция намалява. Да не говорим, че идващият отсреща автомобил също не ви вижда и си мисли, че срещу него се движи само една машина.

5 съвета как да се изпреварва безопасно

Особено опасно в подобни ситуации е да се прибижавате плътно до автомобила пред вас. Ако той реши да спре или да се престрои обратно в платното, със сигурност ще го ударите или пък няма да ви стигне времето, а и мястото, за да се върнете обратно в своята лента.

Друг проблем се появява, ако вашата кола не е толкова мощна като тази отпред. Просто няма да имате време да завършите маневрата, която сте предприел. Често по пътищата се вижда как 20-ина годишен автомобил се залепва плътно до мощно и ново BMW (например), за което не е проблем да изпревари и бързо да се прибере обратно. Старатата кола обаче спира по-трудно.

Изпреварване на колона

Когато видите на пътя си цяла колона от превозни средства, която се движи с ниска скорост заради бавен камион или някой „древен” автомобил с възрастен човек зад волана, не се хвърляйте да изпреварвате машините една по-една, като рискувате всеки път. Ако не бързате, по-добрият вариант е да отбиете и да изпушите една цигара. Или пък да спрете за кафе. След това, когато настигнете колоната, най-вероятно в нея ще са останали 2-3 превозни средства, които ще изпреварите без усилия и нерви. Няма да загубите кой знае колко време, но ще сте по-спокоен.

Следете за знаците

По време на пътуване и нужно да следите както за пътните знаци, така и за знаците, които ви подават останалите участници в движението. Често водачите на големи камиони ви улесняват, като с мигач ви дават знак дали е безопасно изпреварването или напротив.

5 съвета как да се изпреварва безопасно

Що се отнася до пътните знаци,те трябва да се следят, не само за да не пресечете непрекъснатата линия, което се наказва, но и за да не попаднете на кръстовище или пешеходна пътека, докато изпреварване. На тези места изпреварването е забранено, тъй като е опасно. Много от блъснатите пешеходци на зебра са пострадали именно, когато автомобилът в дясната лента спира, за да им даде предимство, но в същото време отляво ги изпреварва друга кола, която няма видимост.

До опасна ситуация може да се стигне и когато шофьор завива наляво, излизайки от второстепенен път. Движещото се пред вас превозно средство леко намалява скороста, за да му позволи маневрата. В този момент вие решавате да изпреварите и се оказвате в насрещното платно, в което е и другия автомобил. Той обаче си е в своята лента, а вие не. И в повечето случаи челният удар е гарантиран.
 

0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Карам 250 коня дзвер и такова нещо като изпреварване за 2-3 секунди малко трудно може да стане...Може би ако колата пред мен е с 60, а аз я застигам с 90 и точно преди да "я ударя отзад" давам много рязко газ и я изпреварвам...Така може и да стане, ама в никакъв случай няма да е безопасно по две причини - първо, разликата в скоростта, която ще се получи (съответно нула време за реакция) и изключително рязкото навлизане и излизане в лентата за насрещно движение.
  • #9
    10 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    :Идеалното изпреварване трае 2-3 секунди."Абе не че съм супер компетентен ама такива изпреварвания, с такова време, само в Ф1 ми се струва че могат да станат.
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    дада ( преди 5 години )
    дЕснячките
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    дада ( преди 5 години )
    Нищо не сте написали за диснячките.
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Най-кефи шота как Шкодилак изпреварва Ламбо Се30 естествено е монтаж ама е супер смешно!
  • #5
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Та да продължа за турските ТИРаджии. Често започват да настъпват, когато си вече по средата на тира. Ако отпуснеш газта и те отпускат, за да си в другата лента и да стане белата. Внимавайте. Невероятни *** и гадняри са. Не случайно пътя Ст.Загора-В.ТърновоРусе е отсечката на смъртта. Там се движат те и им е коронен номер. Няколко пъти са ми го правили. Друг номер е да изпреварваш 2-3 турски тира и като идва кола на среща да не те пуснат да се мушнеш между тях. много гаден номер.ВНИМАВАЙТЕ
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Много полезна статия!дано повече хора е прочетат и прилагат в ежедневието си!Забелязвам много комплексари се движат по пътищата. Тръгнеш да го изпреварваш, а той започва да настъпва или се изнася в ляво, за да ти пречи. Не мога да го разбера това поведение, честно казано. Трябва да си наистина мнооого пр0.ЗД и с някакви тежки пси.хични отклонения, за да създаваш подобни опасности на пътя и съвсем умишлено да искаш да предизвикаш катастрофа. Особено турските ТИРаджии го правят често това нещо.
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    до: de ( преди 5 години )
    Каква негова лента?!Лентата е ТВОЯ!!!На такива места почти 100% има знак ИЗПРЕВАРВАНЕТО ЗАБРАНЕНО!!!Пътен знак - В24!!!Друг е въпросът, че много от състезателите изобщо не го зачитат този знак и статистиката е печална. Точно на такива места стават много фатални катастрофи. Обикновено пътя е прав и с видимост. Идващият от второстепенен път поглежда наляво, а ти нямаш работа в НЕГОВАТА лента! Четете ги ЗДвП и ППЗДвП и запомняйте какво пише, а не така наизуст!
  • #2
    17 rate up comment 5 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    полезни съвети, особено за млади шофьори! Има още една опасна ситуация със излизане от второстепенне път - когато излизащия завива надясно - той поглежда наляво, вижда че няма идващи коли и завива без да поглежда в дясно. Ако в този момент вие идвате от дясно и изпредварвате се оказвате в неговата лента - изключително опасно!
  • #1
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Apollo11 ( преди 5 години )
    .. отдавна не бях чел смислени съвети за безопасност!П.с.Пуснете теми и за етиката на пътя ;)