IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lamborghini отбеляза 50 години на Espada и Islero

Юбилеят на двата модела бе почетен с 800-километров пробег в Италия

Lamborghini отбеляза 50 години на Espada и Islero

Двадесет класически модела Lamborghini Espada и Islero се събраха наскоро в град Перуджа за началото на ретро пробег, с който да отбележат своя полувековен юбилей.

Lamborghini отбеляза 50 години на Espada и Islero

Точно преди 50 години компанията от градчето Сант'Агата Болонезе представи първия си четириместен автомобил - Espada, и модела Islero с формула за сядане 2+2. За да отпразнуват това събитие, историческото подразделение Lamborghini Polo Storico събра най-добрите екземпляри от двата модела и организира ретро пробег през живописни места в Италия. Дължината му бе 800 км и премина през три области - Умбрия, Тоскана и Емилия-Романя.

Lamborghini отбеляза 50 години на Espada и Islero

Въпреки че всяка кола заслужаваше внимание, някои се открояваха със специалната си история или със собствениците си. Например, наградата за най-дълго притежание на автомобил получи собственика на Espada Series 3 С шаси №9300. Този модел от 1973 г. е купен четири години по-късно от британска двойка. Дълги години е единствената кола в семейството. Колата се използва ежедневно, за да се закарат децата до училище, а след това и до работата на мъжа. Собствениците й смятат Espada за пълноправен член на семейството. Автомобилът наскоро е бил реставриран, а в пробега британската двойка участва, за да отпразнува своята "Златна сватба".

Наградата за най-дългия маршрут получи норвежкия екипаж на много рядка версия на Espada Series 2 с шаси № 8386. Това е едно от 12-те произведени копия с VIP изпълнение. Екипажът пристигна от Осло, преодоляйки 6000 км.

Приза "За вярност" бе присъдена на британския собственик на Islero S с шаси №6435 от 1968 година. Това е един от малкото екземпляри, оборудван с десен волан сред само 70-те Islero S. Колата е закупена през 1969 г. и оттогава всяка година идва в Сант'Агата Болонезе за сервизно обслужване.

Lamborghini отбеляза 50 години на Espada и Islero

В пробега участваха също така две коли от музея на Lamborghini - Espada Series 3 от 1976 (шаси № 9090) в цвят Blu Notte и Islero от 1968 г. (№ 6330) в Rosso Amaranto.

Въпреки дългото пътешествие и трудните пътища, всички коли пристигнаха в Сант'Агата Болонезе без никакви технически проблеми. Това е още едно доказателство, че класическите 12-цилиндрови модели, при правилна грижа и експлоатация, могат да се използват ежедневно без никакви проблеми.

Снимки: Lamborghini
 

Тагове: lamborghini espada islero
0 от 500