IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето как изглежда камерата за заден ход на автомобил от 1972 г.

Volvo експериментира с много неща в прототипа VESC, който полага основите на легендарната серия 240

Ето как изглежда камерата за заден ход на автомобил от 1972 г.

След като през 1959 г. Volvo представя първия автомобил с триточкови предпазни колани, инженерите на шведската компания насочват още повече вниманието си към сигурността. Истински пробив в това отношение се оказва прототипът VESC, показан през 1972 г.

Ето как изглежда камерата за заден ход на автомобил от 1972 г.

Съкращението означава Volvo Experimental Safety Car. В тази кола компанията внедрява всички свои разработки в областта на сигурността по това време. Две години по-късно, на базата на този автомобил са направени тези от 240-а серия, които се превръщат в едни от най-популярните в историята на марката.

VESC е оборудван с въздушни възглавници за всички пътници и първите активни облегалки за глава в света. За предните пътници те са скрити в седалките и се активират при авария. Освен това в случай на злополука се задейства специален механизъм, наречен "изчезващ волан" - той избутва волана далеч от водача с 150 мм. При челен сблъсък пък сработват задните опори на двигателя, направени по такъв начин, че той да отива надолу, а не в салона. А усилената каросерия е допълнена със система за предотвратяване блокирането на спирачките и автоматично изключване подаването на гориво при удар.

Ето как изглежда камерата за заден ход на автомобил от 1972 г.

Но дори тези неща са нищо в сравнение с това, което е приложено в едно от тези експериментални превозни средства - истинска камера за заден ход с обектив с размерите на добър съвременен фотоапарат. В центъра на салона, вдясно от приборния панел, пък е монтиран телевизор. Тъй като цветните LCD още не са били измислени, това е всъщност кинескоп с електроннолъчева тръба.

Ето как изглежда камерата за заден ход на автомобил от 1972 г.

Това не е първото подобно решение - иновацията принадлежи на компания Buick, която я създава още през 1956 г. Но творението на американците е прекалено футуристично и твърде далеч от серийното изпълнение. Въпреки това Buick Centurion от 1956 г. изглежда невероятно.

Естетите, които се оплакват от камерите за обратно виждане, че развалят дизайна на колата, доста ще се ядосат на Volvo. От багажника на автомобила стърчи истински обектив, покрита със стоманени пластини, за да бъде предпазен от механични повреди по време на движение.

Ето как изглежда камерата за заден ход на автомобил от 1972 г.

Снимки: Volvo

Тагове: volvo
0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    "Най безсмисленото нещо" освен за визуализация на камерата за заден ход, която е супер екстра в днешно време. Особено за комби и сув. Както и лесното позвъняване чрез блутут, както и настройки на автомобила.. с други думи преосмисли малко изказването си - това не е за гледане на филми, макар че го ползват и за това.
  • #5
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Най безсмисленото нещо в съвременната автоиндустрията са мултимедийните екрани и всички Интернет приложения автомобила е средство за придвижване а не развлекателен център и всичко извън климатик и музика е опасно за водача и пътниците
  • #4
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    До анонимния с "шведските дървени глави":Ти сериозно ли го пишеш това, или просто се чудиш къде да тролнеш? Телевизор в купето вече има всеки таксиджия, а камерата за заден ход, при нулевата видимост на съвременните гъзарии може да спаси доста животи. Някои хора се чудят къде какво да пльоснат.
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    няма значение ( преди 5 години )
    Тъпчовци ***, през 1972 година ОЛЕД тъчскрийн с Apple Carplay ли искате да има?
  • #2
    4 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    шведски дървени глави за какво му е на човек камера на багажника и телевизор в купето нищо чудно че китайците ги купиха от американците въпрос на време е да изчезнат от автомобилния пазар клиентите не са балъци и интернет е пълен със статии за китайското качество на новите волвакакто казва Джереми Кларксон Радвайте се на живота докато не сте си купили волво
  • #1
    2 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    егати телевизора..