IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bosch разработи реактивен двигател за мотоциклети

Работата му е да "изправи" двуколесното превозно средство при загуба на сцеплението с пътя

Bosch разработи реактивен двигател за мотоциклети

Германският концерн Bosch обяви, че започва финалния етап от тестването на пакет от нови технологии, които значително ще подобрят безопасността при управлението на мотоциклети.

Bosch разработи реактивен двигател за мотоциклети

Първата и най-необичайна технология представлява система от сензори за накланяне на мотоциклета, сцеплението на колелата с пътя и батерии с реактивна струя. Когато системата забележи загуба на сцепление с пътя или твърде голям наклон, от страната, която е най-близо до настилката, се освобождава реактивна струя, която изравнява наклона на мотора. Засега тези микро "тласкания" могат да се извършат само в една такава възникнала ситуация, но представителите на компанията обещаха да доработят системата.

Втората иновация е позната на автомобилистите система за предотвратяване на сблъсък, която уведомява със звуков сигнал мотоциклетиста за приближаващо се транспортно средство. Интересното в случая е, че предупредителната система се монтира в каската. Третата технология е за следене на "мъртвата зона", която в момента е един от най-сериозните проблеми при управлението на мотоциклет.

Bosch обяви, че вече е сключила договори за внедряването на трите нововъведения в моделите мотоциклети Multistrada на Ducati и в KTM 1290 Super Duke.

Снимка: Bosch

Тагове: bosch
0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    GSX-R ( преди 5 години )
    Автора ти имаш ли идея, че ако ти пръска от страната на асвалта, не само мотора ще изправи ами и завоя и след това си или в канавката или в насрещното..
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    GSX-R ( преди 5 години )
    А относно тоя дето е писал статията да ходи да я пренаписва. Системата не изправя мотора а пръска от противоположната страна на асфалта за да получиш допълнително натискане на гумата в завой (увеличаване на сцеплението)... даже на снимката се вижда ама..нямам думи..
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    GSX-R ( преди 5 години )
    До първия, мотора не е пистов, а спортен прави разлика и се образовай МАЛКО. По твойта логика трябва и разни AМЕГЕТА и хЕМки да забранят...
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И тесла имат такава разработка но за коли. Предсавлява 10-тина капсули със силно компресиран въздух. Ще се ползва както при загуба на управление така и за по добро ускорение и спиране.
  • #1
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Трябва да забранят такива пистови мотоциклети на пътя, а не да измислят такива неща.