IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo и Hyundai показаха камионите на бъдещето

Шведската визия е безпилотна и електрическа, корейците залагат на водородни горивни клетки

Volvo и Hyundai показаха камионите на бъдещето

Две автомобилни компании - Volvo и Hyundai, показаха едновременно своите камиони на бъдещето, готови вече да излязат на пътя: едният - без кабина, а другият с горивни клетки.

Volvo и Hyundai показаха камионите на бъдещето

Volvo представи безпилотния електрически влекач Vera (на първите две снимки), който е съвместим с използваните сега товарни платформи и инфраструктура. Той е свързан с облачен сървис и определя местоположението си с точност до десет сантиметра.

Компютър постоянно анализира състоянието на трафика и прехвърля данни към общия център в облака. По този начин операторът (а и не само той) дистанционно научава всичко, което се случва с камиона. Той знае скоростта, с която се движи, местоположението му, очакваното време за доставка, както и нивото на захранване на батерията. Всичко това значително улеснява логистиката и намалява загубите. Освен това новият влекач има увеличен капацитет на товароподемност и ниски нива на шум.

Volvo и Hyundai показаха камионите на бъдещето

Volvo вече преговаря за използването на Vera на отработени редовни маршрути, чиято дължина не надвишава пробега с едно пълно зареждане. Шведите вече имат опит в използване в ежедневието на безпилотни търговски автомобили. Например в кариерата Викан-Крос, разположена близо до град Гьотеборг, функционират автономни самосвали на марката.

Другия камион, представляван от Hyundai Motor (на третата снимка), също е електрически. Той е оборудван със силова установка, работеща на водородни горивни клетки, и е готов за серийно производство. Очаква се моделът да се появи по пътищата през 2019 г.

Volvo и Hyundai показаха камионите на бъдещето

След неотдавнашното пускане на ix35 Fuel Cell и NEXO, създаването на такъв камион изглежда доста логична стъпка в развитието на технологията за горивни клетки. Спецификациите на модела, както и неговото име и стратегията по изкарването му на европейския пазар, ще бъдат обявени по време на изложението за лекотоварни автомобили IAA Commercial Vehicles 2018, която ще се проведе в Хановер, Германия.

Снимки: Производителите

Тагове: hyundai volvo
0 от 500